Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest Een van de grootste Somalische gemeenschappen ten noorden van de Sahara bevindt zich in Tilburg. In de Moleneindflat bijvoorbeeld wordt ruim de helft van de 140 woningen bewoond door Somaliërs. Hun afwijkende leefgewoonten zijn een doorn in het oog van sommige autochtone flatbewoners. Met name het qat-kauwen schiet ze in het verkeerde keelgat, omdat de galerijen er smerig van worden. Om de integratie desondanks een handje te helpen, organiseren de Nederlandse bewoners regelmatig een koffiemiddag in de hal van de flat. Verder een reportage over windmolens bij het Oost-Groningse Bellingwolde, die geluidsoverlast opleveren voor omwonenden (19.00 uur, Nederland 2).

Van gewest tot gewest Cactussen worden misschien wel de fruitplanten van de toekomst. Steeds meer landbouwgrond in de wereld gaat verloren door verwoestijning. De Israëlische landbouwkundige Mizrahi probeert er de zonnige kant van in te zien. Volgens hem zou de woestijn weleens de beste plek kunnen zijn om schoon en milieuvriendelijk voedsel te kweken. Als hij erin slaagt om planten te vinden die op zulke plekken fruit produceren, dan kan dat zonder water en ook zonder bestrijdingsmiddelen, want geen enkel onkruid of insect houdt het uit onder deze barre omstandigheden (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Gezondheidsplein In de laatste aflevering van dit seizoen aandacht voor de landelijke inentingscampagne tegen meningokokken, ofwel hersenvliesontsteking. Ook een gesprek met Hedwig van Bakel, ontwikkelingspsycholoog, die onderzoek deed naar de stressgevoeligheid bij 130 baby's van 15 maanden oud. Daaruit blijkt dat als een ouder geen goede relatie opbouwt met de baby, het kind dit ervaart als stress (17.30 uur, Nederland 1).

Rondom Tien Ongewenst kinderloze paren hebben er veel voor over om een kind te krijgen. Ivf is maar een van de technieken die kunnen worden gebruikt. Bij artsen intussen groeit de aarzeling over de toenemende en grootschalige vraag naar bevruchtingstechnieken. Artsen weigeren steeds vaker om bepaalde technieken toe te passen, behandelingen die in Duitsland en België wel worden aangeboden. Zijn de Nederlandse artsen te streng en te voorzichtig? (21.57 uur, Nederland 1).

Tot op het bot In de derde aflevering van het praatprogramma is Louis Gooren te gast. Gooren is 's werelds enige hoogleraar transseksuologie, aan de Vrije Universiteit. Jaarlijks melden zich 150 mannen en vrouwen bij hem voor een geslachtsveranderende operatie (23.15 uur, Nederland 3).

SPORT

Studio Sport In alle uitzendingen onder meer aandacht voor tennis met een live verslag van de wedstrijden op het grandslamtoernooi van Roland Garros in Parijs (12.08 uur, 19.35 uur, 23.15 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Stardust zendt een terugblik uit op het 55ste Filmfestival van Cannes, met nieuwe films van Roman Polanski, Ken Loach, P.T. Anderson, Sandra Bullock, Lynne Ramsay en het schandaal rond de verkrachtingsfilm van regisseur Gaspar Noe (23.50 uur, Nederland 3).

RADIO

A4 Lex Bohlmeijer ontvangt de jonge Nederlandse componist Edward Top. Het Nederland Balletorkest voert vrijdag zijn Symfonie Gouden Draak uit, een van de stukken van het project Jonge Componisten (16.30 uur, Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden