Speciaal

TELEVISIE ACTUALITEITEN

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest ging op bezoek bij predikant Niessing om te praten over de mkz-crisis in Kootwijkerbroek. Volgens Niessing is de crisis een teken van de Heere en zo zien veel boeren uit Kootwijkerbroek dat ook. ,,De boeren leven volgens het Heiligschrift en hebben hun vee dus te leen van God.''

Verder een reportage over het werk van de Limburgse stichting Kruisen en Kapellen, die strijdt tegen het verval van kruisen en kapellen langs de openbare weg. Honderden vrijwilligers van de stichting brengen de relicten van het Rijke Roomse Leven minutieus in kaart (19.00 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

In ManVrouw een discussie over de welvaart in Nederland. In de studio een gesprek met bijstandsmoeders, een Jan Modaal en een gast die voor armoe heeft gekozen (21.35 uur, Ned. 2).

Andere tijden gaat over de plannen die in naoorlogs Nederland op politiek niveau zijn beraamd om grote stukken Duitsland in te lijven. Volgens sommige voorstellen zou zelfs een grondgebied geannexeerd moeten worden dat tot voorbij Hamburg reikte. Er is destijds ook een heus comité opgericht dat zich voor de inlijving beijverde, onder leiding van de voormalige minister ir. J. van den Broek. Alle Duitsers zouden uit dit 'nieuw stuk van Nederland' moeten vertrekken, maar dat zou op 'Nederlandse, humane wijze' moeten gebeuren, zo betoogt Van den Broek op beelden die Andere tijden heeft teruggevonden.

De geallieerden schoven de Nederlandse claims echter terzijde. Alleen grenscorrecties waren bespreekbaar, bij de gemeenten Elten en Tudderen (20.45 uur, Ned. 3).

In de tweede aflevering van Ritueel 2001 gaat het dit keer over de dodenherdenking op 4 mei, met een kijkje achter de schermen van het 'herdenkingsprotocol': wie mag er als eerste een krans leggen? Wie geeft de kransen aan? Wie zorgt ervoor dat de vlag halfstok hangt? (22.55 uur, Ned. 3).

Chazia Mourali, presentatrice, is te gast bij Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder in Barend & Van Dorp. Ook Raoul Heertje, cabaretier en columnist, schuift aan tafel (22.45 uur, RTL4).

SPORT

In Sportjournaal aandacht voor de zesde wedstrijd uit de basketbal play-offs om het Nederlands kampioenschap tussen Amsterdam Astronauts en Vanilla Weert. Verder de voetbalwedstrijd RKC-Ajax (22.14 uur, Ned. 3).

CULTUUR

De drie muzikanten van Sterophonics, afkomstig uit South Wales en een van de populairste Britse popbands, treden op in Paradiso life. Ook de alternatieve Britse band Ash is te zien (20.00 uur, Ned. 3).

AMUSEMENT

RADIO

In Rechtenkwesties gesprekken over de juridische kant van de mkz-crisis. Hoe kunnen boeren een procedure starten als hun stallen geruimd worden en wat zijn daarbij hun kansen? Met Harm Evert Waalkens, veehouder en lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, advocaat Bronkhorst, die voor de stichting Boer en Vee een kort geding tegen de staat heeft aangespannen (13.30 uur, 747 AM).

In Knetterende letteren is het schrijversduo Jan Tetteroo (Hans Münstermann en Jacques Hendriks) te gast, verder een lang gesprek met vertaler Piet Gerbrandy, Olga Tellegen (docent rechtsgeschiedenis) en Jeltje van Nieuwenhoven (Kamervoorzitter) over de kracht van het politieke debat. Of bestaat dat niet meer? (14.30 uur, 747 AM)

In Een leven lang het tweede deel van het radioportret van architect Herman Hertzberger. Over Hertzbergers bouwactiviteiten in Oost-Berlijn, zijn visie op de Vinex-problemen en de plannen om Muziekcentrum Vredenburg, zijn ontwerp, te verbouwen (16.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden