Speciaal

A C T U A L I T E I T E N

In Netwerk een uitgebreide reportage over een verborgen oorlog in het bij toeristen populaire Nepal. Een maoïstisch georiënteerde guerrilla-beweging wint daar snel aan populariteit en heerst nu over eenvijfde deel van het land. De Nepalese politie doet er alles aan om het conflict voor de buitenwereld verborgen te houden (20.30 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

De laatste aflevering van Portretten van staatshelden gaat over Stalin. Zijn dood heeft op vele Russische staatsburgers een onuitwisbare indruk gemaakt. Stalin werd gezien als onkwetsbare, sterke persoonlijkheid die het eeuwige leven was gegund. De gebeurtenissen net voor en na zijn overlijden maakten duidelijk hoe zeer zijn totalitaire regime en persoonlijkheid de Sovjet-Unie in de greep hield. Veertig jaar later gaat regisseur William Karel op onderzoek in een land dat op een kruispunt staat. Met de hulp van archiefbeelden, interviews met betrokkenen en naasten en actuele beelden van de plaatsen waar alles zich voltrok, poogt Karel de machinaties van Stalins macht en invloed bloot te leggen.

De meeste geïnterviewden, onder wie Stalins lijfwacht, kleinzoon, cameraman en de dochter van Nikita Chroetsjov, vertrouwen hun ervaringen voor de eerste keer aan de camera toe (23.40 uur, Ned. 3).

S P O R T

Studio Sport doet uitgebreid verslag van de Open Nederlandse tenniskampioenschappen in Amsterdam (13.10-15.56 en 19.00-19.55 uur, Ned. 2).

RADIO

Het debat op 5 beziet de consequenties van een onderzoek waaruit blijkt dat bijna de helft van de Amsterdammers vindt dat langdurig werklozen verplicht aan het werk gezet moeten worden (12.00 uur, Radio 5).

De NPS Bijlage gaat over kinderen en stress. Er wordt een bezoek gebracht aan een aantal basisscholen, waar veel kinderen last hebben van pesterijen, faalangst, agressie en depressiviteit (13.08 uur, Radio 5).

In Radio Uit een interview met acteur Fedja van Huêt. Het afgelopen seizoen was hij onder andere te zien in twee producties van theatergroep Hollandia. Dit najaar komt de film 'The Delivery' uit, waarin hij een van de hoofdrollen vertolkt (17.05 uur, Radio 5).

Hoofdgast in Hier en Nu Zomertijd is couturier Mart Visser. Hij ziet zijn klantenkring gestaag groeien. Ook jongeren dragen steeds meer dure mode, van ontwerpers als Gucci en Versace. Daarover komt Ester van Maurik, hoofdredactrice van het jongerenmodeblad Link aan het woord (20.00 uur, Radio 1).

Het Theater van het Sentiment keert terug naar 5 augustus 1972. Mariska Veres en haar band Shocking Blue waren net teruggekeerd van een wereldreis langs Griekenland, Indonesië en Japan. Veres blikt terug op die periode (20.00 uur, Radio 2).

In De Avonden onder meer een gesprek met Def Rhymes, de rapper en komiek die tijdens een zomerfestival op het Amsterdamse Mercatorplein grote woede wekte met zijn grappen over onder anderen Marokkanen. Verder het gesjoemel met de 'rubbers' op de tafeltennisbatjes tijdens de wereldkampioenschappen die thans Eindhoven worden gehouden. Na elven een keuze uit de opnamen die dit voorjaar gemaakt zijn op het Rebound Festival in Haarlem van het Australische duo Sodastream, het uit Bristol afkomstige eenmansproject The Third Eye Foundation, Piano Magic en Tram uit Londen (22.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden