Speciaal

TELEVISIE

ACTUALITEITEN

Netwerk Een reportage over de speciale eenheden die in Irak achter de vijandelijke linies opereren. Deze eenheden speuren naar familieleden en handlangers van Saddam. 'Netwerk' sprak met een oud-militair van SAS, de Britse special forces. (20.30 uur, Nederland 1)

DOCUMENTAIRE

NCRV Dokument ,,Ik word wakker omdat iemand met een zwaar voorwerp op mijn hoofd slaat, waarschijnlijk een trottoirtegel. Ik zie een man met een bivakmuts boven mij op mijn bed staan. Ik ga direct schreeuwen. Meer dan 'help' komt er niet uit, maar ik schreeuw zo hard mogelijk, minstens tien keer.'' Dat meldt het politierapport over de 'zaak Jan-Willem Geuzebroek'. Hij ontwaakt ruw op 11 maart 2000 als hij in zijn eigen bed wordt overvallen en ernstig wordt mishandeld door een psychotische inbreker. Filmmaker Ko van Reenen volgde Jan-Willem in zijn zoektocht naar de achtergrond van de dader. Die wordt drie dagen later op heterdaad betrapt, wederom bij een inbraak. Het blijkt een Angolese man die illegaal in Nederland zou zijn. Hij krijgt TBS met onmiddellijke dwangverpleging. Maar Jan-Willem is er niet gerust op. De dader is onbehandelbaar en heeft geen legale status. Een behandeling gericht op terugkeer in de samenleving is dus niet reëel. Bovendien zijn TBS-plaatsen schaars en duur. Justitie gaat hem naar alle waarschijnlijkheid lozen aan de grens bij Roosendaal. En dan is hij twee uur later weer terug in Amsterdam. Jan-Willem ligt er nachtenlang wakker van. (23.00 uur, Nederland 1)

PRAATPROGRAMMA'S

OH OH DEN HAAG De eerste aflevering van 'OH OH DEN HAAG' gaat over criminaliteit en veiligheid. Vanuit Schiedam praten presentatoren Antoinette Hert & senberg en Harm Edens met buurtbewoners, deskundigen en politici om dit probleem in kaart te brengen. Schiedam is een van de dertig grote steden die deelnemen aan het grote stedenbeleid waarbinnen veiligheid een topprioriteit heeft gekregen. Het is een stad die al jaren worstelt met een hoog criminaliteits- en werkloosheidscijfer en een slecht imago wat betreft leefbaarheid. Schiedam is een goed voorbeeld van een middelgrote stad met ook voor andere delen van het land herkenbare problematiek van criminaliteit en veiligheid. (19.30 uur, Nederland 2)

Nieuws aan Tafel Rick Nieman ontvangt Thom de Graaf, Paul Rosenmöller en Fons de Poel. Zij praten onder meer over politiek Den Haag: Hebben we iets geleerd van Pim Fortuyn? Of zijn we na zijn storm weer terug bij af? Bos en Balkenende vechten achter de schermen, maar laten niets los. De burger heeft het nakijken en weet nauwelijks nog waarom hij CDA of PvdA gestemd heeft. Ook komt de verslaggeving van de oorlog aan bod. Wat moet je geloven? Wat is waar? Wat moet je laten zien? En hoe belangrijk is TV voor de wederzijdse strategie? (21.30 uur, RTL5)

RADIO

'1opdeMiddag' besteedt aandacht aan het fenomeen stadsoorlog. Een stadsoorlog in de straten van Bagdad is voor de Amerikanen en Britten een van de slechtst denkbare scenario's. Bij eerdere stads & oorlogen bleek dat de aanvallende partij in het nadeel is. In Tsjetsjenië hebben de Russische troepen de hoofdstad Grozny na jaren vechten nog steeds niet onder controle. Correspondent Wierd Duk volgde de oorlog in Tsjetsjenië op de voet. Een gesprek. Pakketten vol zaken als zeep, pleisters en vooral veel knuffels gaan naar Noord-Irak. Het zijn de transporten van Motherhood. De pakketten worden ingezameld door lokale actiegroepen, scholen en verenigingen in Nederland. Ze zijn bestemd voor moeders en kinderen in het kamp Mexmur, waar meer dan 10000 vluchtelingen wonen. De Wet Poortwachter bestaat één jaar. De wet moet zorgen dat minder mensen in de WAO terecht komen. Maar, werkt die wet eigenlijk wel? Frankrijk heeft de financiële zaken niet op orde en krijgt daarom een gele kaart van de Europese Unie. Een gesprek over de zin en onzin van het stabiliteitspact met hoogleraar economie Luc Soete van de Universiteit Maastricht. (14.00 uur, Radio 1)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden