Speciaal zondag

TELEVISIE INFORMATIEF

CULTUUR

C-majeur presenteert een documentaire met fragmenten van concerten en repetities van de dirigenten Sergiu Celibidache, Willem Mengelberg en Wilhelm Furtwüngler. De beroemdste violist van de 20ste eeuw, Yehudi Menuhin, die met deze dirigenten heeft gewerkt, geeft zijn reactie op de fragmenten van de verschillende uitvoeringen. De opnames van Menuhin werden een paar maanden voor zijn dood in 1999 gemaakt. De documentaire openbaart een wijze van musiceren, een stijl en kracht, die specifiek is voor de tijd waarin deze topdirigenten hebben opgetreden.

Zoals de archiefopnames laten zien, onderscheiden zij zich door hun majestueuze autoriteit en uitstraling. Tegelijkertijd is elke dirigent uniek in zijn manier van het tot leven brengen van muziek en het 'transformeren' van de meest prestigieuze orkesten door een combinatie van rigoureuze discipline en aanstekelijke emotie (15.03 uur, Nederland 1).

RADIO

Antenne 2 In het mediamagazine met Roeland van Zeijst onder voorbehoud aandacht voor de volgende onderwerpen: Hans van der Togt is eindelijk terug op de buis. Welke kleurspoeling bracht hem zijn nieuwe spelletje 'Speurtogt'? En: het licht-satirische radioprograma 'Spijkers met Koppen' bestaat 15 jaar. Presentator Dolf Jansen blikt terug en vooruit (16.05 uur, Radio 2).

Volgspot presenteert zondag in het eerste uur optredens van Mylène d'Anjou en Wende Snijders. Hijlco Span praat in het tweede uur met de Vlaamse zanger en acteur Filip Jordens. Op 9 oktober gaat zijn 'Hommage Brel' in première en is het 25 jaar geleden dat Jacques Brel stierf. Brel bezong en bejubelde de liefde voor mensen en het hier en nu in zijn chansons. Soms kwaad en kritisch, soms lief en teder. Maar altijd met passie. Met diezelfde passie brengt de jonge Filip Jordens een eerbetoon aan Brel, waarbij hij bijna Brel wordt (23.05 uur, Radio 2).

Nachtlicht Op 9 oktober is het 25 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. 'NachtLicht' laat fragmenten horen uit de biografie 'Jacques Brel, leven en liefde', van Ren Seghers en 'Jacques Brel', van Mohamed el-Fers. Liesbeth List vertelt in 'NachtLicht' wat zij zo bijzonder vindt aan Brel en zijn liedjes (1.02 uur, Radio 1/747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden