SPECIAAL ZATERDAG

TELEVISIE

ACTUALITEITEN

2Vandaag besteedt aandacht aan de verkiezingen in Tsjechië. De kwestie van de Sudeten-Duitsers speelt daarin een belangrijke rol. Na de oorlog werden ze door Tsjechië het land uitgezet. Nu eisen ze hun land terug. Gesprekken met oud-vluchtelingen. Ook een portret van de in 1939 naar Amerika vertrokken Frits van Dongen. Hij werd als Philp Dorn Neêrlands eerste Hollywoodster (18.00 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRE

Het blauwe oog Negendelige serie waarin wordt meegekeken over de schouders van politiemensen tijdens hun werk. In elke aflevering komt een ander aspect aan de orde. In deze aflevering ('Wild West in Nederland'): in hoeverre is de politie erop voorbereid dat er wapens getrokken worden? (21.25uur, Nederland 1).

PRAATPROGRAMMA'S

Het Zwarte Schaap Hoofdpersoon is de Vlaming Michel VandenBosch, dierenactivist. In 2000 haalde hij de wereldpers met een reportage over veemarkten in België. Te zien is hoe koeien werden mishandeld. De Belgische rechter accepteerde het bewijsmateriaal niet, omdat met een verborgen camera was gewerkt. De veehandelaren werden vrijgesproken. VandenBosch is in hoger beroep. Vanuit de veehandel kreeg hij veel kritiek te verduren. In deze uitzending wordt VandenBosch onder vuur genomen door onder anderen boerenleider Wien van den Brink, LPF-Kamerlid. De opnames voor deze uitzending werden gemaakt vlak voor Pim Fortuyn werd vermoord door dierenactivist Volkert van der G (21.05 uur, Nederland 3).

Wintertijd Gast is Rita Reys. Aan de hand van haar favoriete muziek laat ze haar leven de revu passeren (22.30 uur, RTL 5).

SPORT

WK Voetbal Rechtstreekse verslagen van de eerste achtste-finalewedstrijden om 08.20 uur (Duitsland-Paraguay) en 13.20 uur (Denemarken-Engeland) (Ned. 2).

RTL Sport: 24 uur van Le Mans Uitgebreid aandacht voor deze legendarische autorace, die voor de zeventigste keer wordt verreden (tussen 15.30 en 16.30 uur, 19.25 en 20.00 uur en 23.35 en 00.20 uur, RTL 5).

AMUSEMENT

Markant Nederland Eerste aflevering van een nieuwe serie programma's over de manier waarop Nederlanders hun vrije tijd besteden. Telkens komen twee activiteiten aan bod. Deze eerste keer: 'Op stand in Haarlem', waarbij leden van het Bomansgenootschap langs plekken wandelen in Haarlem die door de beroemde schrijver zijn beschreven; en het bestuur van een stichting die jaarlijks de Country Fair in Doorn organiseert maakt kennis met de Haagse Schilderswijk (19.00 uur, Nederland 1).

RADIO

Spijkers met koppen komt rechtstreeks vanaf het Oerolpodium op Terschelling met ruim aandacht voor de artiesten (12.00 uur, Radio 2).

Leidsekade Live! Registratie van het optreden van de Heideroosjes in Paradiso ter gelegenheid van hun 12,5-jarig jubileum op 8 juni jl. Ook opnames van Thé Lau die bezig is met een solocarrière (20.04 uur, 3FM).

Opium Uitzending live vanuit Studio Desmet in Amsterdam, waarin een gesprek met Neerlandicus Gé Vaartjes over Godfried Bomans. Op verzoek van de weduwe van Bomans schrijft Vaartjes een biografie van hem. In het Letterkundig Museum in Den Haag is de tentoonstelling 'Godfried Bomans, de fluwelen duivel' te zien, samengesteld uit de literaire nalatenschap van Bomans. Verder: aandacht voor een bundel van Nederlandse auteurs die voor kortere of langere tijd in Parijs hebben gewoond en daarover hebben geschreven, zoals Bas Heijne, Simon Carmiggelt, W.F. Hermans en Bertus Aafjes; en een reportage over de opvoering van 'Dik Trom' door Theatergroep Wederzijds (19.00 uur, Radio 1).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden