Speciaal zaterdag

TELEVISIE DOCUMENTAIRE

Vechtsporten en voetbal zijn verreweg het populairst. Dervis Akdeniz vertelt over zijn passie. Hij heeft na een actieve profcarrière zijn eigen sportschool in Deventer. Zelf is hij tweemaal Europees kampioen geweest en nu geeft hij zijn leerlingen les in het thai- en kickboksen. (15.58 uur, Nederland 3)

Heilig Vuur Portret van een bijzondere vakman: de aflegger. Bas de Leng zorgt ervoor dat de doden bij een begrafenis weer toonbaar zijn.

Hij maskeert de soms lelijke kanten van de dood, zodat nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. 'Heilig Vuur' volgde hem in zijn werkzaamheden, onder meer op Schiphol, waar buitenlandse overledenen worden geprepareerd om te worden verscheept naar het land waar ze begraven willen worden. (22.45 uur, Nederland 1)

CULTUUR

MuseumGasten In deze aflevering bezoeken acteur Roeland Fernhout en casting director Hans Kemna het FOAM in Amsterdam. Roeland Fernhout vergaapt zich aan jeugdige portretten van beroemde collega's en Hans Kemna komt zichzelf in het museum tegen. Ook worden de rollen in deze aflevering heel even omgedraaid: de directeur van het FOAM keurt de privé-collectie van Hans Kemna. (17.45 uur, Nederland 1)

AMUSEMENT

Markant Nederland Een groepje van vijf doorgewinterde rommelmarktbezoekers test de Noord-Groninger antiek- en curiosaroute. Ze bezoeken een reusachtige antiekboerderij in Uithuizen, een kringloopwinkel en een propvol curiosawinkeltje in Usquert. 'Markant Nederland' volgt hen op hun eeuwige zoektocht naar leuke hebbedingetjes, bijzondere vondsten en je-weet-maar-nooit-waar-het-handig-voor-is-spullen en probeert de essentie van het rommelen te achterhalen. Aan het einde van een lange dag laat een erkend veilingmeester de opbrengst van een dag 'strunen', zoals de Groningers zeggen, door zijn handen gaan. (18.25, Nederland 1)

RADIO

Zomerspijkers In de zomereditie van 'Spijkers met Koppen', ontvangt presentator Marcel Verreck iedere week een gast uit de muziek- en theaterwereld. In deze zesde aflevering praat hij met Suzanne en Monique Klemann van Loïs Lane over hun muzikale voorkeur. (12.00 uur, Radio 2)

Opium Marjolijn Uitzinger ontvangt Guilly Koster, televisie- en theaterprogrammamaker ('Bij Lobith' voor de VPRO, 'Joy' en 'Massiv' voor de Humanistische Omroep). Hij is momenteel werkzaam aan het theaterproject 'Slavernij Moment Nu'. Samen met regisseuse Berith Danse brengt hij in een 3 uur durend theatraal expos de geschiedenis van de Nederlandse slavernij in beeld. Zonder uit te zijn op een morele aanklacht gaan de makers in een lange reis langs musici, dansers, video-installaties en vertellers vooral in op de individuele verhalen. Want, stelt Koster, ,,de afschaffing van de slavernij is nog maar twee bejaarden geleden, de eerste metro in Londen reed al''. Vele bekende Nederlanders, zoals Theo van Gogh, Howard Komproe, Gerda Havertong en Adelheid Roosen, werken mee aan deze theatervoorstelling die

22 augustus in première gaat op de NDSM-werf in Amsterdam. (19.04 uur, Radio 1)

Smaakmakers Elke week staat de muzikale smaak van een politieke, sportieve of culturele gast centraal. Deze week is dat de smaak van Jeroen Kijk in de Vegte. Hij werd bekend als co-host van het populaire 3FM-programma 'Ruuddewild.nl'. (20.00 uur, Radio 2)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden