Drinken

Speciaal voor de VVD’er: witte wijn uit Limburg

null Beeld Apostelhoeve
Beeld Apostelhoeve

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, wijn en non-alcoholica. Vandaag: een Limburgse pinot gris.

Het was met enige verbazing dat wijnliefhebbend Nederland enkele weken geleden de pijlen van de premier op zich gericht voelde. Mark Rutte zat bij ‘Buitenhof’ en zei weleens ‘giftig’ te worden van ‘de witte wijn sippende Amsterdamse elite’ als het bijvoorbeeld over Donald Trump gaat. Met het glas in de hand orakelen over politiek, sinds wanneer is daar bij de VVD wat mis mee?

Rutte had het frame zeker afgekeken van zijn Brabantse partijgenoot, Tweede-Kamer-backbencher Thierry Aartsen, die eerder al enige reuring veroorzaakte met zijn weerzin tegen de ‘Chablis-drinkende elite in het Concertgebouw’. Bedoelde hij D66’ers en GroenLinksers? Witte wijn staat blijkbaar voor links lullen en duurzaam doen over de rug van de gewone man.

Elitair biologisch

Chablis is een dure Franse chardonnay, droog en vol mineraal, niet voor iedereen toegankelijk en daarmee het summum van een wijn voor de betere klasse. Ik zou zeggen dat Aartsens frame daarmee geslaagder was dan Rutte’s verzet tegen de meer generieke ‘witte wijn’. Maar waarom dit product omlaag halen? Van een rechtgeaarde VVD’er zou je iets meer steun voor het ondernemerschap mogen verwachten, zeker nu: 2018 was misschien wel het beste wijnjaar dat Nederland ooit gekend heeft. De nationale wijnindustrie bloeit als nooit te voren. Of zouden die Nederlandse wijnen vaak ‘elitair’ biologisch zijn?

Speciaal voor de premier beveel ik een goede Nederlandse witte wijn aan die niet biologisch is, afkomstig van een Limburgs familiebedrijf voor een bedrag dat nét niet elitair genoemd kan worden: een pinot gris van de Apostelhoeve in het Limburgse Jekerdal, dat een keur aan druivenrassen verbouwt op mergel- en kiezelbodem. Volle smaak van passievrucht en citrus.

Apostelhoeve pinot gris 2017 Vindict.nl € 15,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden