Speciaal/TELEVISIE

A C T U A L I T E I T E N

In 2 Vandaag aandacht voor het experiment van de politie in Amsterdam waarbij slachtoffers van diefstal of zakkenrollerij telefonisch aangifte kunnen doen. De politie hoopt zo meer mensen tot aangifte te bewegen. Als de proef slaagt, wordt het landelijk ingevoerd (17.35 uur, Ned. 2).

Netwerk gaat eveneens in op het debat in het Europees Parlement over fraude en corruptie. Ook een portret van de Franse Eurocommissaris Edith Cresson, die beschuldigd wordt van vriendjespolitiek (20.23 uur, Ned. 1).

D O C U M E N T A I R E

Urbania portretteert inwoners van Utrecht en Den Haag. Duco Hünd weigert bewust een uitkering aan te vragen en de tienjarige Yeter Ãœnlü heeft een nogal trieste jeugd. De rij wordt gesloten door Dick Breetveld, die een rendabel bedrijf heeft opgezet voor laagopgeleiden (19.55 uur, Ned. 3).

P R A A T P R O G R A M M A ' S

Jos op 1 laat de hoofrolspelers Erik van der Donk en Mark Rietman vertellen over de nieuwe reeks van de dramaserie 'Oud Geld', die morgen begint. Daarna een gesprek met Leentje en Paul Faas, die in 1994 hun 19-jarige zoon Patrick verloren. Hij leed aan hemofilie en werd via een bloedtransfusie geïnfecteerd met het hiv-virus. Naar aanleiding van zijn dood is nu een boek verschenen. Verder wordt de loterij 'Wereldkans, loterij zonder verliezers' van Memisa in het zonnetje gezet (16.05 uur, Ned. 1).

Presentator Henk Lommers voert in Alle dieren tellen mee een gesprek met een Nederlandse 'paardenfluisteraar'. De man probeert op zijn eigen, bijzondere manier problemen die eigenaren met deze dieren hebben op te lossen. Lommers nam ook een kijkje bij de Koninklijke Landelijke Politiedienst, waar de zogeheten 'lijkhonden' worden opgeleid. Mevrouw Maij-Weggen komt aan het woord als nieuwe voorzitter van de Dierenbescherming (19.00 uur, Ned. 1).

In De Stoel van Rik Felderhof nemen weer twee mensen met een opvallende levensstijl plaats. Het zijn de capucijner in spijkerbroek Rogier 't Hoen, die als gewezen monnik overhoop ligt met het bisdom Roermond, en de kunstenares Ondine Buytendorp, die al 25 jaar het straatbeeld van een pittoresk Italiaans dorp verlevendigt (21.05 uur, Ned. 1).

De Rijdende Rechter gaat over een burenruzie rond een metershoge kastanjeboom en een laminaatvloer die te snel diepe putten en krassen vertoonde (22.30 uur, Ned. 1).

RADIO

Hier en Nu schenkt een uur lang aandacht aan het CDA, volgens oud-voorman Ruud Lubbers de partij van de toekomst. Hoe zorg je ervoor dat er weer leven komt in een partij die bijna gehalveerd is in zetels, drie partijleiders versleet in vijf jaar en een schim is van de bestuurspartij van nog maar een paar jaar geleden? (09.00 uur, Radio 1).

Mobiliteit staat twee uur lang ter discussie in een themaprogramma van de NPS. Aan de orde komt onder meer de stress die een reiziger met openbaar vervoer en een automobilist ondervinden. Discussie ontstaat ook over het feit dat in Japan gekweekte bloemen worden verkocht op de veiling in Aalsmeer om vervolgens naar Japan te worden geëxporteerd (13.30 uur, Radio 1).

In Debat op 5 wordt onder leiding van Sarah Verroen gepraat over 'Moraal zonder God?' De ontkerkelijking in Nederland is vrijwel voltooid, maar de belangstelling voor religie is er niet minder door geworden. Alleen de overheid lijkt volledig geseculariseerd en schijnt ook aan ideologieën geen behoefte meer te hebben (12.02 uur, Radio 5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden