Speciaal rij-examen voor kandidaten met faalangst

Van onze verslaggeefster

amsterdam – Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) biedt vanaf 1 juni een speciaal rij-examen aan kandidaten met faalangst aan. Een proef onder 2500 kandidaten was zeer succesvol. Meer dan zestig procent van de kandidaten slaagde.

Het nieuwe examen duurt met tachtig minuten bijna een half uur langer dan het gewone examen en is daarom ook duurder. De examinator heeft een speciale training gehad. De kandidaat mag tijdens het examen om een time-out vragen, bijvoorbeeld als eenmaal op weg de verlammende spanning toeslaat.

De examinator kan ook een time-out geven, als hij of zij dat nodig acht.

De norm om te slagen, is hetzelfde als bij een regulier B-examen. Volgens Marcel Veenman, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, geeft faalangst problemen in het werkgeheugen. „Iemand die de hele tijd denkt ’Ik kan het niet’, zal het rij-examen minder goed doen en kan ook vergeten om bijvoorbeeld in de spiegels te kijken.”

Het CBR zegt dat gewone kandidaten geen baat hebben bij het nieuwe examen. Dat is ook uit de proef gebleken. Het faalangstexamen is ook niet makkelijker. De kandidaat moet nog steeds laten zien dat hij veilig en verantwoord aan het examen kan deelnemen.

Het CBR weet niet waarom het slagingspercentage bij het faalangstexamen met zestig procent zoveel hoger was dan bij het normale rij-examen, waar maar vijftig procent voor slaagt. Een woordvoerder denkt dat kandidaten met faalangst misschien meer lessen nemen en zich beter voorbereiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden