Speciaal Hemelvaartsdag

TELEVISIE

DOCUMENTAIRE

Vijftig jaar sprookjes in Kaatsheuvel De Tros maakte een documentaire ter ere van het jubiheum van sprookjespark De Efteling. Een blik achter de schermen en de successen van de attracties, waar jaarlijks duizenden kinderen en hun ouders op afkomen (18.10 uur, Nederland 2).

Noorderlicht maakte een tweeluik over de angst die in de jaren zeventig ontstond voor een naderende ijstijd. De temperaturen daalden al geruime tijd en men dacht overal de eerste rampzalige voortekenen van een ijstijd te zien: mislukte oogsten, droogte, verwoestende orkanen en stormen. Tien jaar later sloeg de angst voor een ijstijd om in angst voor een vergaande opwarming van de aarde. Mislukte oogsten, droogte en verwoestende orkanen werden nu niet toegeschreven aan dalende, maar juist aan stijgende temperaturen. Het eerste deel van het tweeluik gaat in op de vraag of we inderdaad een desastreuze opwarming van de aarde tegemoet gaan en, zo ja, in hoeverre dit effect aan de mens te wijten is. Het tweede deel wordt op 16 mei uitgezonden (20.00 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

ManVrouw Marion Lutke spreekt in deze aflevering met Esmee, die vertelt over de liefdes in haar leven, die beide negatieve gevolgen hadden. Na twee moeilijke relaties, waarin ze te maken kreeg met alcoholmisbruik en mishandeling, staat ze er alleen voor met haar vier kinderen. Esmee wil haar leven weer opbouwen, maar hoe doe je dat als je zulke ingrijpende dingen hebt meegemaakt? (21.20 uur, Nederland 2).

Zaal Hollandia De allerlaatste feestelijke uitzending wordt gepresenteerd door tatoeage-kunstenaar Henk Schiffmacher. Hij draagt zijn programma op aan Orange Babies, een organisatie die hulp biedt aan hiv-geïnfecteerde moeders en baby's in Afrika. In de uitzending zullen onder meer bekende Nederlanders een schilderij maken voor een veiling, waarvan de opbrengst naar Orange Babies gaat. Golden Earring- zanger Barry Hay maakt zijn favoriete recept, een smakelijke kipschotel, waarvan het recept ook zal worden geveild. Schiffmacher zingt ook een duet met Ronnie Tober (22.15 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Eucharistieviering Op Hemelvaart komt de eucharistieviering uit de kerk van Saint-Jean Baptiste (Johannes de Doper) in de Franse plaats Chartres. De Europese Commissie heeft 9 mei 2002 uitgeroepen tot de 'Dag van Europa', ter herinnering aan 9 mei 1950, de dag waarop de Verklaring van Schuman werd uitgegeven: de eerste stap op weg naar een verenigd Europa. De preek wordt verzorgd door Pater Gabriel Nissim (11.10 uur, Nederland 1).

RADIO

MaDiWoDo Dit sociaal-cultureel radioprogramma met een wekelijks thema komt vandaag live vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam en gaat over monumentale wedstrijden in een monument. Op 5 december 1966 werd de legendarische wedstrijd Ajax-Liverpool gespeeld. De uitslag: 5-1. Een gesprek over het huidige niveau van voetbal met onder anderen Cees de Wolf, Sjaak Swart, Herman Kuiphof en aan de telefoon Johan Cruijff (11.00 uur, 747 AM).

Knetterende Letteren De uitzending begint met twee recensenten: Thomas van den Bergh (Elsevier) en Annemiek Neefjes (Vrij Nederland) en twee boekhandelaren: Mark Schaap (Athenaeum Boekhandel) en Ton Schimmelpennink van de gelijknamige boekhandel. Ze praten over hun favoriete boek van het afgelopen jaar, een boek dat ten onrechte niet is opgemerkt door de jury van de Libris Literatuur Prijs. Ook een gesprek met Fouad Laroni over zijn roman 'De tanden van de topograaf'. In een mengeling van ernst, humor en politieke satire schrijft hij een roman over een Marokkaanse jongen die vervreemd is van zijn omgeving. (14.30 uur, 747 AM).

Een leven lang Radioportret van altsaxofonist Piet Noordijk (Rotterdam, 1932). Begin jaren vijftig raakte Noordijk, vooral door zijn idool Charlie Parker, verslingerd aan de saxofoon. Jazz-historicus en NOS-programmamaker Michiel de Ruyter noemt hem later de beste alt- saxofonist van Nederland (16.00 uur, 747 AM).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden