Speciaal donderdag

TELEVISIE

ACTUALITEITEN

Kruispunt brengt een extra uitzending over de afsluiting van het jubeljaar. In Nederland kreeg het jaar gestalte met tal van activiteiten in de bisdommen en de Acht Mei-manifestatie. In de studio Maria Martens, voorzitter van het organiserende comité 2000. Zij gaat in op de vraag waarom de viering van het jubeljaar in Nederland zo onzichtbaar bleef (23.48 uur, Ned. 1).

DOCUMENTAIRE

De Vinex-locatie Stadshagen in Zwolle is een van de vele door de overheid aangewezen groeigebieden in ons land. Wijk in aanbouw besteedt in vier delen aandacht aan de totstandkoming van de wijk. Vanavond het laatste deel (19.25 uur, Ned. 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Andries Knevel ontmoet Wibi Soerjadi is een speciale uitzending waarin de EO-presentator de pianist ondervraagt op zijn boerderij in het Noord-Hollandse Twisk. Knevel praat met Soerjadi en zijn vrouw Marion over klassieke muziek. Soerjadi was al bekend in Nederland. Na een succesvol optreden in de New Yorkse Carnegie Hall brak hij ook internationaal door (21.15 uur, Ned.2).

SPORT

Veel tenniss en hockey in Studio Sport. Het programma doet rechtstreeks verslag van het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs en van de wedstrijd Nederland-Australië in het kader van de Champions Trophy. Ook aandacht voor de achttiende etappe van de Giro d'Italia en het NK zwemmen (vanaf 11.00 uur, Ned. 2).

CULTUUR

Dossiers van de Nationale Ombudsman vormen de grondslag voor de serie De aanklacht. Bestaande dossiers zijn herschreven tot fictie. In de zevende aflevering aandacht voor de Militaire Inlichtingen Dienst. De dienst vertrouwt het verhaal van een Irakese asielzoeker niet en gaat op onderzoek uit (21.20 uur, Ned. 1).

King size is het theaterprogramma van Hans Sibbel, alias Lebbis, ook bekend als de wederhelft van Lebbis & Jansen. Het gelijknamige tv- programma is een registratie van de theatershow, opgenomen in Amstelveen. Als stand-up comedian baant Lebbis zich in zijn eerste soloprogramma door de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit alles in de van hem bekende sneltreinvaart (22.15 uur, Ned. 3).

In de laatste Zeeman met boeken praat presentator Michaël Zeeman met Xandra Schutte, Maarten Doorman en Bas Heijne. Besproken worden onder meer 'De geest van Anil' van Michael Ondaatje, die bekend werd door zijn roman 'The English Patient'. Ook 'Morgenster' van Jaap Scholten en 'Fantoompijn' van Arnon Grunberg worden onder de loep gelegd (23.25 uur, Ned. 3).

RADIO

Het debat op 5 neemt tijd voor bezinning. Iedereen lijkt zoekende naar nieuwe normen en waarden. Houden we ons aan de Tien Geboden om later in de hemel de beloning op te strijken? Of maken we eigen keuzes om nu al een beter leven te hebben en te maken? Verwarring alom, constateren filosofen. Marjolein Uitzinger spreekt erover met Katja Rodenburg. Nietzsche-kenner en stafmedewerker van de Internationale School voor Wijsbegeerte (12.00 uur, Radio 5).

In Lijntjes van Lips laat programmamaker Paul Lips speciaal voor hemelvaartsdag muziek horen die geïnspireerd is op de hemel. Sommige artiesten bezingen letterlijk het hemelrijk maar anderen kiezen voor bijvoorbeeld een 'hemels paradijs op aarde' of een geliefde die afkomstig lijkt te zijn uit de hemel (13.43 uur, Radio 5).

Radio uit besteedt aandacht aan Expo 2000, de wereldtentoonstelling in Hannover, die vandaag begint. Nederland is aanwezig met een opvallend paviljoen dat bestaat uit een reeks gestapelde landschappen.

Ook aandacht voor de opera 'Rêves d'un Marco Polo' in het kader van het Holland Festival (17.05 uur, Radio 5).

In Urubicha aandacht voor de vriendschap tussen Erik Satie en Claude Debussy. In 1918 overleed Debussy. Vier jaar later schreef Satie dat hij zich vanaf het eerste moment tot Debussy aangetrokken voelde. In werkelijkheid was hun relatie niet altijd zo idyllisch, ondanks de dertig jaar dat de band standhield (19.00 uur. Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden