SPD-voorzitter Engholm in lastig parket door onthulling

Van onze correspondent

Integendeel, hij lijkt weer helemaal geopend, nu de huidige minister van sociale zaken van de deelstaat en toenmalige SPD-voorzitter, Gunther Jansen, maandag bekende dat hij veertigduizend mark heeft betaald aan Barschels oud-persvoorlichter, Reiner Pfeiffer. En Pfeiffer was destijds - in 1987 - de man die door zijn onthullingen in het weekblad Der Spiegel de affaire aan het rollen bracht.

Ter herinnering: in de deelstaatsverkiezingen van '87 bediende de zittende CDU-premier, Barschel, zich van een onzindelijke lastercampagne jegens zijn opponent, de SPDleider en huidige landelijke partijvoorzitter, Bjorn Engholm. Onder andere werden verhalen de wereld in geslingerd over Engholms vermeende belastingfraude. De onthullingen van Pfeiffer betekenden het einde van Barschel, die daarop in Geneve zijn wanhoopsdaad beging.

De betalingen aan Pfeiffer, verricht in '89 en '90, werpen mogelijk een ander licht op de zaak. Gunther Jansen zegt dat hij het geld uit privevermogen aan Pfeiffer heeft betaald, en niet uit de partijkas van de SPD. Zijn motief? Een humanitaire daad verrichten, omdat Pfeiffer na zijn onthullingen buitenspel was geraakt en geen uitzicht op werk meer had. "Wie zou er anders in de toekomst nog bereid zijn politiek ambtsmisbruik bloot te leggen, als degene die die moed heeft, naderhand door iedereen in de steek gelaten wordt."

Jansens geldoverdracht was echter op zijn zachtst gezegd nogal ongewoon. Hij gaf Engholms woordvoerder Klaus Nilius de opdracht het geld aan Pfeiffer te overhandigen in wegrestaurants in de buurt van Hamburg. Nilius, nu naaste medewerker van Engholm, wist niet om hoeveel geld het ging en Engholm zelf werd pas afgelopen weekeinde door Jansen van de betalingen op de hoogte gebracht. Zijn reactie: "Dat had je me niet aan mogen doen."

De SPD-fractievoorzitter in Bonn, Hans-Ulrich Klose, bestempelde Jansens initiatief als een "politieke domheid, die Engholm in een lastig parket brengt" . Van de zijde van de CDU klonken echter heel andere geluiden. CDU-secretaris-generaal Peter Hintze eiste van Engholm "volledige opheldering" en in Kiel, de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein, eiste CDU-partijvoorzitter Hennig het aftreden van Jansen als minister.

In Kiel is gisteren ook het proces begonnen tegen Herwig Ahrendsen, vroeger naaste medewerker van Barschel. Hij zou om Barschel te ontlasten, voor de parlementaire onderzoekscommissie tot drie keer toe meineed hebben gepleegd. Belangrijkste getuige van de openbare aanklager? Reiner Pfeiffer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden