SPD-leider Engholm in de problemen na onthullingen

BONN (Reuter) - De politieke positie van Bjorn Engholm, de sociaaldemocratische oppositieleider in Duitsland, wankelt na publikaties over zijn betrokkenheid bij een 'vuile campagne' in 1987.

Het weekblad Der Spiegel schreef gisteren dat Engholm had gelogen, of minstens de waarheid had verzwegen, tegenover een officiele onderzoekscommisie. Daar had hij gezegd dat hij pas na de verkiezingen voor het premierschap in Sleeswijk Holstein, in 1987, had gehoord dat een van zijn medewerkers op de hoogte was geweest van plannen van Uwe Barschel, de zittende premier, om geruchten te verspreiden dat hij, Engholm, een homoseksuele belastingontduiker was. Barschel werd herkozen, maar viel daarop in ongenade, toen de berichten over zijn 'vuile campagne' naar buiten kwamen. Kort daarop werd hij dood aangetroffen in het bad van een Zwitsers hotel. Na deze vermoedelijke zelfmoord won Engholm met gemak de verkiezingen.

Later werd bekend dat Engholms medewerker de staf van Barschel had aangezet tot de roddelcampagne, om zo een val voor de tegenstander op te kunnen zetten. Der Spiegel citeert vrienden van Engholm, die zeggen dat de SPD-leider zelf op de hoogte was van deze sluwe poging om Barschel aan te zetten tot een roddelcampagne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden