SPD-leden akkoord met Merkel III

Von der Leyen eerste vrouw op Defensie

BERLIJN - De derde regering-Merkel heeft al een bijnaam. In de media is het kabinet dat morgen wordt geïnstalleerd, 'GroKo' gedoopt, een afkorting die staat voor 'Grosse Koalition'. De eerste associatie bij het het woord 'GroKo' is een krokodil. Niet zo gek, want de coalitie is zo groot dat ze de hele oppositie opvreet.

De beide volkspartijen die de grote coalitie vormen, de CDU/CSU en de SPD, bezetten 504 van de 631 zetels in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. De oppositie van Groenen en Linkspartij beschikt over amper 20 procent van de zetels. De Bondsdag-voorzitter heeft al aangekondigd extra regels te zullen maken opdat de oppositie voldoende aan het woord komt.

Dit weekend zetten de SPD-leden het licht voor de nieuwe regering definitief op groen. Bijna 370.000 van de 475.000 leden brachten hun stem uit in het partijreferendum over het coalitieverdrag. Van hen sprak 76 procent zich voor de coalitie uit. De partijleiding kan opgelucht ademhalen, want bij een negatief resultaat had ze haar biezen kunnen pakken.

De partijvoorzitters van de grote coalitie hebben met het bekendmaken van de ministersposten gewacht tot de uitslag van het SPD-referendum. Het getuigt van vertrouwen en goede samenwerking dat in de tussentijd de samenstelling van de regering niet is uitgelekt. Nu is die officieel bekendgemaakt.

Dat CDU-voorzitter Angela Merkel bondskanselier zou worden en SPD-leider Sigmar Gabriel vice-kanselier, was niet moeilijk te raden. Opmerkelijk is alleen dat Gabriel minister van economische zaken wordt en tegelijk de energiepolitiek naar zich toe trekt. Voorheen was het energiebeleid over meerdere ministeries verdeeld, die elkaar wederzijds blokkeerden.

Verder bevat het kabinet kleine verrassingen. De puzzel van de geografische spreiding en de man-vrouwverdeling was moeilijk. Uit het oosten komt Manuela Schwesig, SPD-minister van sociale zaken in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern; ze wordt minister van gezinszaken. Uit het westen komt SPD'er Barbara Hendricks naar het ministerie van milieu.

Met Andrea Nahles op sociale zaken levert de SPD drie vrouwen en drie mannen. Naast Gabriel keert Frank-Walter Steinmeier terug op Buitenlandse Zaken, een post die hij al in de eerste grote coalitie met Merkel vervulde, tot nationale en internationale tevredenheid. De derde SPD-man is de nieuweling Heiko Maas op Justitie.

De ploeg van de CDU/CSU bevat weinig verrassingen. De schatkist wordt net als in het vorige kabinet bewaakt door de Europees georiënteerde Wolfgang Schäuble. Thomas de Maizière schuift door van Defensie naar Binnenlandse Zaken. De ambitieuze Ursula von der Leyen, soms genoemd als Merkels kroonprinses, verhuist van Sociale Zaken naar Defensie; de eerste vrouw op die post. De uit het oosten afkomstige Johanna Wanka wordt de minister voor onderwijs en onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden