SPD gaat campagne voeren met minimumloon

null Beeld ANP
Beeld ANP

De grootste oppositiepartij in Duitsland, de sociaaldemocratische SPD, houdt zondag in het Beierse Augsburg een congres om het verkiezingsprogramma aan te nemen voor de Bondsdagverkiezingen in september.

redactie

Tot de speerpunten in het conceptverkiezingsprogramma behoort de introductie van een minimumloon van 8,50 euro per uur. Nu zijn er nog veel Duitsers die fulltime werken, maar desondanks aanvullende bijstand moeten aanvragen omdat zij te weinig verdienen.

Ook wil de SPD dat de pensioengerechtigde leeftijd pas tot 67 jaar wordt verhoogd, als blijkt dat er op de arbeidsmarkt ook werk is voor ouderen. Volgens de sociaaldemocraten is dat het geval, als ten minste 50 procent van de mensen tussen de 60 en de 64 een betaalde baan hebben.

Tevens ten behoeve van ouderen en andere sociaal zwakkeren wil de SPD de stijging van de huren aan banden leggen. Voor minderbedeelden wordt het steeds moeilijker om in de grote steden betaalbare woonruimte te vinden. Kinderopvang moet gratis worden, het collegegeld moet overal worden afgeschaft.

Mensen met hogere inkomens moeten een grotere bijdrage leveren aan de overheidsfinanciën. Het tarief in de hoogste belastingschijf moet worden opgeschroefd naar 49 procent, voor inkomens boven de 100.000 euro.

De SPD schommelt in de peilingen momenteel tussen 23 en de 27 procent. Probleem van de partij is het gebrek aan populariteit van kanselierskandidaat Peer Steinbrück (66). De oud-minister van Financiën wijst erop dat het nog 5 maanden duurt, voor de Duitsers naar de stemlokalen gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden