Sparta weet wel raad met 'zomeravondvoetbal' van PSV

ROTTERDAM - “Willen jullie nog iets weten van een modale trainer van een modale club?”, luidde de vraag aan de verzamelde pers. Han Berger had er zichtbaar lol in na het eervolle gelijkspel van dwerg Sparta tegen reus PSV. Inderdaad, hij had Aad de Mos gefeliciteerd met het punt dat de Eindhovenaren in het Kasteel hadden weggesleept en zeker, hij vond dat de PSV'ers daarmee nog redelijk waren weggekomen.

Sparta mag dan met vijf punten uit zeven wedstrijden een bescheiden plaats innemen op de ranglijst, de club heeft al een stevig programma achter de rug: uit tegen Ajax, Heerenveen en Vitesse, thuis tegen PSV. Berger heeft daarom geen reden tot klagen. “De punten die we tegen de top-drie halen beschouw ik als bonuspunten”, meldde hij heel realistisch in het programmablad. De ploeg herbergt geen vedetten en moet elk seizoen met kunst- en vliegwerk de begroting rond zien te krijgen. De Rotterdammers spelen echter gretig en vooral goed georganiseerd.

Dat kon zaterdag van PSV niet gezegd worden. De Mos laat geen moment na te wijzen op het aantal geblesseerden (Faber, Van der Gaag, Ellerman en Linskens), maar met een spelersgroep van dertig miljoen maakt dat argument weinig indruk. De geplaagde Hagenaar slaagt er vooralsnog niet in de spelersgroep te motiveren en experimenteert met de opstelling dat het een lieve lust is. Tegen Sparta stonden de 'jonkies' Fuchs en Verhagen in de basis en mochten de kersverse aankopen Van Ankeren en Meijer op de bank plaatsnemen. Arthur Numan kreeg de opdracht links in de mandekking te spelen. Dat zou dit seizoen wel eens zijn nieuwe functie kunnen worden, want de naam Jan Heintze lijkt - na zijn wanprestatie tegen MVV - definitief uit het boekje van De Mos weggestreept.

De PSV'ers speelden zaterdag onherkenbaar. De combinaties liepen van geen kant en van een goede mentale instelling was geen sprake. Sparta wist wel raad met het 'zomeravondvoetbal' van de gasten. Een paar weken terug tegen Ajax had Sparta nog voor een verdedigend concept gekozen, maar Berger had voor deze gelegenheid drie spitsen de wei ingestuurd: “Het leek me verstandig het gebrek aan verdedigers bij PSV op deze manier te bestrijden. Met dit aanvalsplan bereikten we ook dat Ingesson - toch een gevaarlijke speler - ver van ons doel moest blijven. Verder heb ik me niet beziggehouden met de opstelling van PSV, want die is toch elke week anders. We zijn gewoon uitgegaan van onze eigen kracht, zoals ploegen als Ajax en Vitesse dat ook altijd doen.”

Sparta bleek niet bang en zocht vanaf de eerste minuut het doel van Van Breukelen. Op de linkervleugel toonde Winston Bogarde opnieuw ondubbelzinnig aan dat het vertrek van Glenn Helder naar Vitesse niet rampzalig is. Om de getructe speler van gevaarlijke acties af te houden, moest PSV telkenmale aan de noodrem hangen. Wim Kieft was de eerste die de gele kaart voorgehouden kreeg, na een onbesuisde sprong op de benen van de Spartaan. Ook de namen van Van Aerle, Numan en Verhagen werden nadien in het boekje van de irritante scheidsrechter Houben genoteerd. De leidsman meende in zijn enthousiasme dat hij voor zijn vergoeding van 1000 gulden een fraai fluitconcert ten gehore moest brengen en bestrafte de kleinste pietluttigheden.

Het eerste gevaarlijke moment deed zich pas voor na twintig minuten, toen Van Breukelen een voorzet van Jalink niet goed onder controle kreeg. Van Eck en Bogarde keken de wegschietende bal beteuterd na. Sparta moest in de eerste helft verder genoegen nemen met kleine kansjes voor Van der Laan en de enigszins teleurstellende Krijgsman. Voor het doel van Sparta deden zich evenmin gevaarlijke situaties voor, al moest Metgod even handelend optreden bij een kopbal van Ingesson.

Hartverwarmend

De tweede helft was vermakelijker. Sparta speelde plotseling hartverwarmend en zette PSV vast op de eigen helft. Dat resulteerde al na zeven minuten in een prachtkans. Bogarde was weer eens langs zijn directe tegenstander gesneld en na een zijwaarts tikje van Van der Laan zag Krijgsman een vrijwel leeg doel voor zich. De spits joeg de bal in volle vaart naar de kantelen van het Kasteel. De Mos zag de bui hangen en bracht Van Ankeren in voor Hoekstra. Dat gaf even onrust in de Sparta-defensie, maar vrije verdediger John Veldman greep secuur in op momenten dat er gevaar dreigde. Omdat Kieft zorgvuldig geschaduwd werd door Van den Berg en Lamptey een baaldag had opgenomen, moest het schaarse gevaar bij PSV uit de tweede lijn komen. Popescu was met een venijnige kopbal dicht bij een treffer, maar in het laatste half uur was het toch weer Sparta dat via schoten van Van der Laan en Krijgsman de beste kansen kreeg. De vertragende acties van Edward Metgod in de laatste minuten waren daarom moeilijk te plaatsen. In deze fase van de competitie is elke vorm van ontzag voor PSV misplaatst. Aad de Mos wil morgen tegen Karlsruhe ongeveer dezelfde opstelling hanteren (“Ik heb deze wedstrijd geplakt op die van dinsdag”), maar het moet hem na het geknoei tegen Sparta dun door de broek lopen. Zo dacht de PSV-aanhang er ook over. Het 73-koppige legioen sloop zaterdag muisstil het stadion uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden