Spareribs op een poster

Fivelingo is een streek in Groningen. Het beeft er wel eens. Fivelingo is ook de naam van een parallelweg in de Utrechtse wijk Lunetten. Er wordt veel ingebroken.

In het begin van de week was ik in een andere wijk waar veel werd ingebroken. Bilthoven-Noord. De wijk werd volgens een krant zelfs 'geteisterd door inbraken', maar de krant berichtte dat nadat het lichaam van een oud-politica er in haar garage werd aangetroffen. Ze was, dacht de politie, een onnatuurlijke dood gestorven, waarschijnlijk door een misdrijf.

In Bilthoven-Noord was geen inbraakgolf, zei de burgemeester. Er werd ook niet meer ingebroken dan elders. Eigenlijk was het aantal inbraken teruggelopen. Maar wat kochten buurtbewoners voor zulke geruststellingen als zoiets tragisch zich tussen hun villa's afspeelde? Dat besefte de burgemeester heel goed. Hij deed niet erg zijn best om de bewering in de krant tegen te spreken.

In Lunetten wordt wel veel ingebroken. Zozeer zelfs dat de nieuwe burgemeester hier zijn komst al aankondigde 'in het kader van de inbraakpreventie'. In de afgelopen zes maanden was het 36 keer raak geweest. De inbraken vonden verspreid door de wijk plaats, 'met een lichte concentratie in Fivelingo.'

Zoals gezegd, Fivelingo is een parallelweg. Hij loopt parallel aan de Brennerbaan, een strook asfalt die met de Furkabaan en de Simplonbaan een soort ringweg door de wijk vormt. Aan de Fivelingo staan flats van vier of vijf lagen, deels bestaande uit maisonettewoningen.

Op Funda zijn er een paar te koop. De vraagprijzen liggen onder de 180.000 euro. Lunetten is geen Bilthoven-Noord.

De wijk werd in de jaren zeventig en tachtig opgetrokken als uitbreiding van Utrecht, ingeklemd tussen spoorbanen en een snelweg. Aan de vier lunetten die er lagen, halvemaanvormige forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dankte de wijk zijn naam, maar een voorstel van de straatnamencommissie om ook voor de straten namen te kiezen die met de Waterlinie te maken hadden - namen als citadel en arsenaal en bastion - stuitten op verzet; te militaristisch. Dus werd de atlas maar weer eens opengeslagen. De ringbaan werd Zwitsers.

Maar ingebroken werd dus met name in Groningen. Achter de Fivelingo liep een vaalgeel water, hier hadden de benedenwoningen hun tuinen. Het zag er allemaal wat vreugdeloos uit, zoals de hele architectuur van de bemoste bouwblokken, met hun terrassen op parkeerdecks, de stalen hekken langs de gaanderijen, de brandtrappen met hun versperringen. In een enkele voordeur zag ik een 'hier waak ik' sticker met de foto van een herdershond en ik moest denken aan de bordjes van de beveiligingsfirma aan de tuinhekken in Bilthoven.

36 inbraken. Ik probeerde me de buit voor te stellen, het mobieltje, de laptop, en het rotgevoel van de bezoedeling.

Het winkelcentrum iets verderop maakte een indruk van terneergeslagenheid, zoals het gebukt ging onder de woningen erboven. Over alles lag de ruis, het roet en het stof van de nabije A27. Spareribs op een poster. Een vestiging van De Trekpleister.

Nee, dit was Bilthoven-Noord niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden