Sparen verkleint de kans op financiële problemen

Een kapotte wasmachine, gebreken bij de APK-keuring of een kapotgevroren waterleiding. Kostenposten waarvan je weet dat ze kunnen voorkomen. Waarbij je niet wilt dat je eerst een paar maanden moet sparen voordat je die wasmachine kunt vervangen of laten repareren.

In zo'n geval kun je lenen voorkomen door een buffer achter de hand te hebben. Ook in tijden dat je spaarrekening niet enorm rendeert, betekent het wel dat je geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten. En mensen vinden dat zelf ook belangrijk. Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat zo'n 82 procent het belangrijk vindt geld opzij te zetten voor later. En 79 procent zegt: 'Als ik geen geld achter de hand heb, maak ik mij zorgen'.

Toch zien we dat zo'n 20 procent van de huishoudens geen enkele financiële buffer heeft en nog eens 20 procent heeft een buffer van minder dan 2000 euro. Dat is te weinig.

Uit berekeningen van het Nibud blijkt dat iedereen minstens 3550 euro aan spaargeld zou moeten hebben. Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand heeft voor het vervangen van de inventaris of het onderhoud van huis of auto.

Zo'n 15 procent van de huishoudens spaart niet. En 12 procent heeft zelfs helemaal geen spaarrekening, Het Nibud ziet dat het voor lage inkomens erg moeilijk is om te sparen. Het kost velen al moeite om rond te komen. Laat staan dat er geld over blijft om apart te zetten.

Toch raadt het Nibud iedereen aan, ook lage inkomens, om geld apart te zetten op een aparte (spaar)rekening. Alles wat je nu in huis hebt dient een keer vervangen te worden, van televisie tot koelkast. Daarnaast is uit eerder Nibud-onderzoek gebleken dat niet-sparen de kans op geldproblemen vergroot.

In dat onderzoek is gekeken naar de factoren die van invloed zijn bij het ontstaan van financiële problemen. Bij de dag leven, niet willen sparen en moeilijk verleidingen kunnen weerstaan zijn factoren die de kans op financiële problemen vergroten.

Opvallend was dat financiële vaardigheden en kennis minder invloed hebben dan iemands houding. Het blijkt dus dat als je wilt sparen en een spaarrekening hebt, de kans verkleind wordt dat je financiële problemen krijgt.

Zo heeft sparen verschillende voordelen en verkleint het zelfs de kans op financiële problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden