Sparen met Novib

De Novib beweegt soepel met de tijd mee, en heeft een nieuwe spaarvorm bedacht voor de mondiaal betrokken wereldburger die aan het calculeren is geslagen.

'Wereldpartnerpolis' heet de nieuwe spaarvorm voor een aanvullend pensioen, die samen met Reaal verzekeringen is uitgeknobbeld. Het motto: 'Spaar voor uw toekomst en een betere wereld nú'.

De Wereldpartnerpolis, gepresenteerd in een mooie en heldere folder, werkt als volgt. De deelnemer spaart maandelijks pakweg 125 gulden. Daarvan gaat 20 procent (25 gulden) naar de Novib. De rest (100 gulden) wordt belegd in het beleggingsfonds Reaal Spaarbewust, dat een rendement van 8 tot 10 procent belooft. Het spaargeld wordt door Reaal voor de helft belegd in aandelen van bedrijven als The Body Shop, Norit, Abbey National en Getronics, die zich profileren met positieve maatregelen op het gebied van milieu, derde wereld of sociaal beleid.

De andere helft wordt belegd in 'vastrentende' staatsleningen en leningen aan de onderwijssector, zorginstellingen en woningbouwverenigingen. De clou van de Wereldpartnerpolis is dat zowel de spaarder/donateur als de Novib profiteren van allerlei belastingvoordelen.

Ten eerste kunnen giften (20 procent van het maandbedrag) van de belasting worden afgetrokken. Dat geldt ook voor de 10 procent van de totale spaarsom die na 15, 20, 25 of 30 jaar eveneens als extra gift naar de Novib gaat. Na 15 jaar sparen is de maximale belastingvrije uitkering 57.000 gulden, dus ook hier een belastingvoordeel. Dat geld kan ook in de vorm van belastingvrije lijfrente worden uitgekeerd, en dan is zelfs het spaarbedrag aftrekbaar van de belasting.

Helemaal aardig wordt het voor iemand die in het hoogste belastingtarief valt en de Wereldpartnerpolis aan een spaarloonregeling koppelt. Die krijgt van de belasting maandelijks zelfs ruim 7 gulden toe!

Wie 15 jaar het genoemde maandbedrag inlegt, spaart in totaal 7475 gulden voor de Novib, en 30.405 gulden voor zichzelf. Met aftrek van ruim 3000 gulden kosten door Reaal, want de Verzekerings-kamer stelt aan sommige verzekeraars nog steeds harde eisen. De Novib heeft bij 500 spaarders al zekerheid voor een bedrag van 3 miljoen gulden. Researcher Ronald Jansen van Moneyview (gespecialiseerd in 'bewust beleggen') noemt het rendement van 8 à 10 procent op de Wereldpartnerpolis “zeker niet slecht. Maar voor een leuke oudedagsvoorziening kan ik me voordeliger produkten voorstellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden