Raketlancering

Spanningen tussen de VS en Iran lopen weer op na lancering van militaire satelliet

Een foto afkomstig van een door de Iraanse staat gerund persbureau, waarop te zien zou zijn hoe de Iraanse militaire satelliet, ook wel Noor genoemd, wordt gelanceerd.Beeld AFP

Te midden van de wereldwijde coronacrisis lopen de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten opnieuw hoog op.

Voor het eerst is Iran erin geslaagd een militaire satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Dat maakte de Iraanse Revolutionaire Garde woensdag bekend. 

Het voorval leidde tot een woordenstrijd tussen de Verenigde Staten en Iran. De Amerikaanse president Donald Trump zei woensdag op Twitter dat hij de marine opdracht heeft gegeven Iraanse schepen te vernietigen als ze het wagen Amerikaanse marineboten lastig te vallen. De leider van de Iraanse Revolutionaire Garde reageerde daar donderdag op door op de Iraanse staatstelevisie aan te kondigen dat eventuele aanvallen van de VS op ‘doeltreffende, effectieve en snelle’ tegenacties konden rekenen. 

De verhouding tussen de twee landen staat sinds januari op scherp. Toen kwam de Iraanse generaal Qassem Suleimani door toedoen van Amerikaanse drones in Irak om het leven. Die spanningen leken aan het begin van de coronacrisis even af te nemen; Iran en Amerika behoren tot de landen die tot nu toe het zwaarst werden getroffen door het virus. In Amerika overleden ruim 45.000 mensen al aan de ziekte, in Iran zijn dat er volgens de officiële cijfers bijna 5500. Maar de afgelopen dagen werd duidelijk dat oude vijandschappen niet zomaar vergeten zijn. 

Vorige week maakte de Amerikaanse marine bekend dat Amerikaanse schepen in de Perzische Golf waren lastiggevallen door boten met gewapende mannen van de Iraanse Revolutionaire Garde erop. Die zouden “gevaarlijk dichtbij” zijn gekomen, maar een confrontatie bleef uit. Precies een week later volgde het nieuws over Irans succesvolle satellietlancering. Een overwinning voor Iran, dat eerdere vergelijkbare pogingen zag mislukken.

‘Schending van VN-resolutie’

Hoewel niet geheel duidelijk is waar de satelliet precies toe dient, wordt de lancering ervan in Amerika zwaar opgenomen. Volgens minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo heeft Iran door de satelliet de ruimte in te schieten een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 2015 geschonden. In die resolutie wordt Iran opgeroepen af te zien van het ontwikkelen van een raketprogramma. De lancering van militaire satellieten wordt in de resolutie niet expliciet verboden, maar omdat vergelijkbare techniek kan worden gebruikt voor het afvuren van nucleaire wapens vindt Pompeo dat Iran toch te ver is gegaan. Het land zou volgens hem aansprakelijk moeten worden gesteld. 

Op welke manier dat zou moeten gebeuren, is niet bekend gemaakt. De tweet van Trump waarin hij zegt de marine opdracht te hebben gegeven op provocerende Iraanse schepen te schieten, werd kort nadat die online kwam al afgezwakt door zijn eigen kabinetsleden. Onderminister van defensie David Norquist zei tijdens een persconferentie dat de tweet vooral moest worden gezien als een waarschuwing aan Iran. “Wat Trump benadrukte is dat al onze schepen het recht hebben zichzelf te verdedigen.”

Lees ook: 

Het dreigt in Irak weer uit de hand te lopen tussen Iran en de VS

De spanning tussen Iran en de VS loopt op na twee aanvallen in Syrië en Irak waarbij 29 doden zijn gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden