Spanningen rond bezoek Netanyahu aan VS lopen op

Israëlische premier uit kritiek op nucleaire onderhandelingen met Iran

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

In de aanloop naar het bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de Republikeinen in het Amerikaanse Congres gingen gisteren de sneren over en weer. Netanyahu zei in een Joodse nederzetting bij Jeruzalem dat de wereld de pogingen om Iran ervan te weerhouden kernwapens te ontwikkelen 'heeft opgegeven'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reageerde daar later weer op in het Amerikaanse Congres: "Hij zou er weleens naast kunnen zitten".

Kerry onderhandelt samen met de VN-Veiligheidsraadleden en Duitsland met Iran over het nucleaire programma aldaar. Netanyahu en veel Israëliërs zien een nucleair Iran als een bedreiging voor het voortbestaan van Israël. Iran zegt dat zijn atoomprogramma uitsluitend vreedzame doeleinden dient. In de onderhandelingen wordt gemikt op een voorlopig akkoord in maart en een vervolgpact in juni.

Over vijf dagen houdt de Israëlische premier een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Hij is uitgenodigd door Republikeinse politici, die daarbij de regering en de Democraten hebben gepasseerd. Dit heeft kwaad bloed gezet bij president Obama, toch al geen beste vriend van Netanyahu. Nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice noemde de geplande toespraak 'destructief' voor de verstandhouding tussen Israël en de VS.

Woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis zei dat Obama vindt dat de relatie tussen de VS en Israël niet kan worden gereduceerd tot een relatie van de Republikeinen met Likoed, de partij van Netanyahu. Obama wil de premier tijdens zijn bezoek niet ontmoeten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden