Update

Spanningen in verdeeld Venezuela eisen minstens twee doden

Bij verschillende grensplaatsen braken de afgelopen dagen rellen uit.  Beeld EPA
Bij verschillende grensplaatsen braken de afgelopen dagen rellen uit.Beeld EPA

Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. Dat heeft een arts van het plaatselijke ziekenhuis dichtbij de grens met Brazilië gezegd.

Bij de plaats bij Cúcuta aan de grens met Colombia staken de Venezolaanse politie en militairen twee van de vier vrachtwagens met hulpgoederen in brand. Dat heeft een afgevaardigde van de oppositie gezegd tegen verslaggevers. “Mensen proberen het grootste deel van de hulpgoederen te redden uit de vrachtwagen die op bevel van Nicolás Maduro in brand is gestoken”, zei afgevaardigde Gaby Arellano.

Venezolaanse militairen hadden eerder de vier hulptrucks bij de Francisco de Paula Santander-brug gestopt en traangas afgevuurd op demonstranten die de vrachtwagens begeleiden. Ongeveer honderd mensen raakten gewond, zo meldde CNN, verwijzend naar lokale ziekenhuizen.

Inmiddels zijn twintig Venezolaanse militairen en drie politieagenten naar Colombia gevlucht, aldus de Colombiaanse migratiedienst. Een journalist van persbureau AFP zag vier van hen via de Simón Bolívar-brug bij Cúcuta de Colombiaanse kant van de grens oversteken.

Ondertussen heeft Venezuela de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. “We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela”, zei president Maduro tijdens een massabijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Bij verschillende grensplaatsen in Venezuela braken de afgelopen dagen rellen uit - hier bij  de grens met Brazilë.  Beeld EPA
Bij verschillende grensplaatsen in Venezuela braken de afgelopen dagen rellen uit - hier bij de grens met Brazilë.Beeld EPA

Konvooien

Eerder op de dag namen de spanningen aan de grenzen verder toe. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tegenstander van het staatshoofd Maduro, organiseerde zaterdag konvooien met humanitaire hulp in Colombia en Brazilië die in de richting van Venezuela trekken.

Het Venezolaanse leger gebruikte traangas tegen mensen die enkele vrachtwagens met hulpgoederen aan het lossen waren op de Francisco de Paula-brug op de grens met Colombia. Dat is te zien op beveiligingsbeelden die een Colombiaanse regeringsbron zaterdag liet zien.

De brug, vlakbij de Venezolaanse stad Urena, is een van de drie bruggen waar oppositieleider Juan Guaidó hoopt het broodnodige voedsel en medicijnen door te geven. De bron zei dat Venezolaanse soldaten ook rubberen kogels hadden afgevuurd, maar het was niet onmiddellijk mogelijk om dat te verifiëren.

Maduro heeft de grenzen gesloten om de import van hulpgoederen te blokkeren. Venezuela kampt met een ernstig voedseltekort. De regering vermoedt echter dat Guaidó de hulpleveringen wil gebruiken om een buitenlandse militaire interventie en de val van Maduro in gang te zetten.

Ondanks het bevel van president Nicolas Maduro om de grens gesloten te houden, meldde Juan Guaidó op Twitter dat de eerste vrachtwagen met humanitaire hulp Venezuela is binnengekomen via de grens met Brazilië. “Aandacht voor Venezuela: We kondigen officieel aan dat de eerste zending humanitaire hulp onze grens met Brazilië is binnengekomen. Dit is een geweldige prestatie, Venezuela!”

De oppositie wilde deze zaterdag onder meer vanaf het grote verzamelpunt bij de Tienditasbrug met hulpgoederen Venezuela in krijgen. Maduro wilde dat voorkomen en eiste een einde aan Amerikaanse sancties. Hij vreesde ook voor zijn positie als de opzet van Guaidó slaagt.

Geen hulpgoederen

Curaçao liet weten dat het alleen hulpgoederen naar Venezuela stuurt als die zonder weerstand dat land binnen kunnen komen. De eerste vracht hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela kwam eerder deze week aan op Curaçao, met de bedoeling ze daar op te slaan totdat transport naar Venezuela mogelijk is. Voorlopig verzet de Maduro zich tegen de meeste humanitaire hulp.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Toch vertrekt er mogelijk dit weekend een schip vanaf Curaçao naar Venezuela. Dat kwam vrijdag op het eiland aan maar wil nu humanitaire hulpgoederen vervoeren, die zijn verzameld in Zuid-Florida door Venezolaanse immigranten.

De Curaçaose overheid heeft zaterdag laten weten dat de organisatoren van het transport aan de douane hebben verklaard dat ze nu met de producten naar Bonaire willen vertrekken. Vandaar willen ze naar Venezuela gaan. Omdat het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf, kan Curaçao het schip niet tegenhouden.

Curaçao is een spil in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten hebben daar om gevraagd. Nederland en Curaçao stemden daarmee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider.

Opleidingen

Eerder liet staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer weten dat Curaçao en Bonaire extra bijstand krijgen van Nederland. Zo gaat het ministerie van Justitie en Veiligheid trainingen en opleidingen geven op het gebied van onder meer identificatie en registratie van migranten uit Venezuela. De Curaçaose regering had daar om gevraagd.

Er zijn duizenden Venezolanen op de eilanden. Het gaat om Venezolanen die na de maximale periode van verblijf als toerist, of na het verlopen van een vergunning voor tijdelijk verblijf, niet zijn teruggekeerd. Daarnaast komen veel Venezolanen in bootjes illegaal naar Curaçao.

Pence ontmoet Guaido

De Amerikaanse vice-president Mike Pence is van plan om de oppositieleider Juan Guaido van Venezuela in Bogota op maandag te ontmoeten. Hij zal dat doen bij een vergadering van de Lima Groep, het samenwerkingsverband van veertien landen op het Amerikaanse continent die zich gezamenlijk inzetten om de crisis in Venezuela te beëindigen. Veel landen hebben Guaido al erkend als interim-president.

Amerika heeft bij monde van vice-president Mike Pence het geweld tegen de burgerbevolking in Venezuela scherp veroordeeld. Verschillende landen willen het land hulpgoederen sturen. De Venezolaanse machthebber president Nicolás Maduro wil niets van deze hulp weten. Hij ziet het als een propagandastunt van de oppositie. In het olierijke Venezuela heerst hongersnood en is gebrek aan alles. Maduro’s gehate regime overleeft door de betrokkenheid van hoge militairen bij het verhandelen van bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.

Lees ook:

Publiciteitsoorlog Venezuela naar kookpunt

Een analyse van correspondent Edwin Koopmans: aan de grenzen van Venezuela voltrekt zich dit weekend een nieuwe fase in de machtsstijdtussen Maduro en Guaidó.

Guaidó provoceert Maduro en gaat naar concert in Colombia

De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden