Spanning stijgt voor 'gulle gevers' van Hooijmaijers

Van corruptie verdachte VVD-gedeputeerde wil voor rechter uitgebreide verklaring afleggen

Zeker twintig verdachten van het betalen van steekpenningen aan de voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zullen vandaag met grote belangstelling het proces tegen hem volgen. Wordt Hooijmaijers voor onder meer corruptie door de Haarlemse rechtbank veroordeeld, dan hangt hen ook een rechtszaak boven het hoofd.

Wie op de lange lijst met verdachten staan, wil het landelijk parket van het Openbaar Ministerie niet zeggen. Ze hebben allen gemeen dat zij de ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland geld zouden hebben gegeven zonder dat er tegenover die betaling een duidelijke prestatie stond. De steekpenningen werden gedekt door gefingeerde rekeningen te sturen, soms vanuit het bedrijf Move Consultants dat Hooijmaijers met zijn vrouw Jocelyne P. runde, maar even vaak via het makelaarskantoor van Arnold van de K.

De laatste hoorde vorig week al 240 uur werkstraf tegen zich eisen voor het faciliteren van de corruptie door middel van valse facturen. Het OM zet zwaar in. Het dossier met de provinciebestuurder in de hoofdrol heeft als kwalificatie: ambtelijke corruptie op ongekende schaal - het gaat om enkele tonnen. En dat levert bij bewezenverklaring een celstraf op die zeker aanzienlijk hoger zal liggen dan de 240 uur werkstraf die Van de K. tegen zich hoorde eisen.

Het OM veegt de trap schoon van beneden naar boven: eerst de kleine vis Van de K, dan de hoofdverdachten. Van de K. heeft de verantwoordelijkheid voor de valse facturen die zijn kantoor verlieten steeds op het conto van Hooijmaijers geschreven. De laatste had binnen de makelaardij de vrije hand om naar eigen gerief rekeningen te sturen naar personen en bedrijven. Veelal ging het dan om rekeningen voor door Hooijmaijers uitgebrachte adviezen, die hij verstrekte in de tijd dat hij gedeputeerde was. Dat levert in ieder geval al een ongewenste vorm van belangenverstrengeling op.

Bij de makelaardij stond een potje met geld waaruit Hooijmaijers kon putten. Dat gebeurde niet door simpelweg geld over te maken maar door, volgens het OM, vervalste rekeningen te sturen. De redactie van de rekening deed Hooijmaijers. De gelden zouden zijn opgenomen voor adviezen over projecten in bijvoorbeeld Kalingrad en Roemenië. Wat er van die projecten ooit terecht is gekomen? Niet veel, zo concludeerde het OM. Geen idee, aldus Van de K.

De in 2009 opgestapte Hooijmaijers ontving volgens de tenlastelegging geld van de bedrijven Mainland en/of Kuiper BV, Meijer Consultancy, Ballast Nedam, Amsterdam Waterfront, Biesterbos, Htel Investment en/of Cobraspen. De van zijn voetstuk gevallen bestuurder wordt verweten dat hij steekpenningen aannam van het bedrijf Evers Consultancy met als intentie dat de provincie van huisbankier zou wisselen. En dan zijn er nog de twee vliegtickets en een gift die hij ontving van de bestuurder van het bedrijf JVG Vastgoed.

Als tegenover de ontvanger van de steekpenning de gever van de gift staat, dan is het niet moeilijk om vast te stellen dat bovengenoemde bedrijven en personen tot de kring van potentiële verdachten behoren. Volgens de woordvoerder van het OM zijn nog geen zaken geseponeerd of geschikt. Of zij voor de rechter moeten verschijnen, hangt af van de uitkomst van de zaak tegen Hooijmaijers en zijn vrouw. Hooijmaijers heeft eerder verklaard dat hij tijdens het proces zichzelf voluit zal verklaren. En die mededeling zal de onrust bij de omvangrijke groep verdachten zeker niet kleiner maken.

'Bedrijf wilde mijn verkiezing steunen'
Een duidelijk voorbeeld van een valse factuur uit het dossier Oranje, zoals de zaak tegen de oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heet, is volgens het OM de rekening van 12 september 2007 bestemd voor 't Ganzeveld Vastgoed. Bijna 60.000 euro moest betaald worden voor het regelen van de financiering voor de gronden van Jaagweg 1 in de gemeente Koggenland. Hooijmaijers heeft over dat geld echter verklaard dat de directeur van dat vastgoedbedrijf een "goed jaar had gehad en blij was met de reuring die er zat in de politiek van Noord-Holland." Hij wilde volgens Hooijmaijers daarom een bedrag overmaken voor de persoonlijke campagne die Hooijmaijers wilde houden voor een verkiezing in de Tweede Kamer. De directeur van de vastgoedonderneming heeft echter een heel andere lezing. Het geld zou bestemd zijn voor het project China Experience, een soort Efteling die in Noord-Holland van de grond moest komen. Hooijmaijers zou een financier daarvoor zoeken. Dat zou het bedrijf Bird en Bird uit Den Haag zijn. De 60.000 euro zou bestemd zijn geweest voor de directeuren van Bird en Bird. Omdat de fiscus dat verhaal niet zou geloven werd de rekening maar op het project in Koggenland geboekt. Toen bleek dat het geld niet naar Bird en Bird ging, voelde de directeur van 't Ganzeveld Vastgoed zich belazerd, zo blijkt uit zijn verklaringen in het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden