Spanning stijgt in vluchtelingenkamp Papoea-Nieuw-Guinea

Vluchtelingen in het Manus-detentiecentrum.Beeld AFP

Het vluchtelingendetentiekamp Manus op Papoea-Nieuw-Guinea moet dicht. Maar waar moeten de vluchtelingen heen?

Het omstreden kamp op Manus Island moest gisteren sluiten. Dat had de Hoge Raad van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), waar het vulkanische eiland bij hoort, in april 2016 al besloten omdat mensen er tegen hun wil worden vastgehouden. Maar het was gisteren nog volstrekt onduidelijk waar de zevenhonderd vluchtelingen, die eigenlijk Australië in willen, dan wel naar toe moeten.

Bij het kamp zijn door Australië huizenblokken gebouwd. Het is de bedoeling dat daar nu de meeste vluchtelingen naartoe gaan, maar die weigeren dat; ze zijn geregeld aangevallen door de lokale bevolking. De inwoners zeggen dat de vluchtelingen het beter hebben dan zij. Ook denken ze dat de mensen uit het kamp, allemaal mannen uit voornamelijk Afghanistan, Iran en Syrië, criminelen of terroristen zijn. Het grootste deel heeft de vluchtelingenstatus en van de rest is het asielverzoek afgewezen. Het is niet duidelijk of iedereen hetzelfde aanbod van verplaatsing krijgt.

Onveilige situatie

De Verenigde Staten zouden de vluchtelingen van Australië overnemen, in ruil voor mensen uit Midden-Amerika. Dat was een afspraak uit het Obama-tijdperk, maar onder Trump zijn er slechts 25 mannen verplaatst naar de VS. De gedetineerde vluchtelingen mogen terugkeren naar eigen land, of zich vestigen in PNG of Cambodja. Maar dat zien ze niet als optie.

Het protest van de vluchtelingen tegen de sluiting leidde gisteravond, Nederlandse tijd, tot een zeer onveilige situatie: de vluchtelingen werden volgens persbureau Reuters zonder benodigdheden en zonder bewakers achtergelaten in het afgegrendelde detentiecentrum. Behrouz Boochani, een Koerdische journalist die ook vastzit op Manus, tweette gisteravond dat de elektriciteit was afgesloten en dat de gedetineerden in delen van het kamp regenwater aan het verzamelen waren.

Erbarmelijke omstandigheden

De Hoge Raad van PNG besloot ook tot sluiting van het kamp op Manus omdat de bewoners er sowieso al onder erbarmelijke omstandigheden leven. Het is er niet hygiënisch en de vluchtelingen krijgen onvoldoende medische hulp. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben herhaaldelijk kritiek geleverd op de Australische regering, die geen bootvluchtelingen toelaat en de omstandigheden voor hen volgens de critici met opzet slecht maakt om nieuwe asielzoekers af te schrikken.

Australië laat ontheemden die het land per boot proberen te bereiken niet toe op eigen bodem. Mensen die op weg naar het land worden onderschept worden overgebracht naar Nauru (onderdeel van Micronesië) en Manus om hun asielprocedure te doorlopen. De twee eilandstaten ontvangen hier miljoenen aan ontwikkelingsgeld voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden