Spanning over Orient House

Premier Netanjahoe van Israël heeft gisteravond laat een spoedberaad bijeengeroepen over het Palestijnse Orient House. Netanjahoe eist sluiting van drie kantoren in het Palestijnse hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem.

Minister van binnenlandse veiligheid Kahalani en de veiligheidsdiensten zijn tegen. Zij vrezen onnodig bloedvergieten. Faisal Hoesseini, de Palestijnse minister voor Jeruzalemse zaken, heeft zijn bedje gespreid in het Orient House. Als een waar veldheer wil hij erbij zijn als de Israëlische troepen arriveren.

De Israëlische kranten schreven gisteren dat het Orient House veranderd is in een ware vesting. Palestijnse activisten zouden, op bevel van Jasser Arafat, zijn opgetrommeld om het gebouw zonodig met hun lichaam te beschermen. Maar de menigte in het hof voor het gebouw leek gisteren eerder op een ouderwetse sit-in. Het orkestje van de naburige school voor wezen had zojuist wat intifada-liederen ten beste gegeven. De Palestijnse vlaggen wapperden fier en Faisal Hoesseini deed aan notabelen verslag van de stand van zaken.

Luttele kilometers verderop dreigde Netanjahoe opnieuw: ,,De kantoren gaan dicht, met of zonder hun medewerking.'' Volgens Netanjahoe worden in die kantoren, ook het bureau van Hoesseini, handelingen verricht uit naam van de Palestijnse autoriteit. Dat zou in strijd zijn met de akkoorden van Oslo die stellen dat de Palestijnse autoriteit geen kantoren in Jeruzalem mag hebben.

Maar voor de Palestijnen is het Orient House juist het symbool van hun aanspraak op Jeruzalem. Oorspronkelijk was het statige gebouw een hotel. Keizer Wilhelm dronk er in 1900 een kopje thee, Haile Selassie van Ethiopië vestigde er in 1936 zijn hof in ballingschap. Nu ontvangen Hoesseini en de zijnen er buitenlandse diplomaten en arme Palestijnen die om hulp komen.

De Palestijnen zijn ervan overtuigd dat Netanjahoe een confrontatie wil. De premier staat er in de peilingen slecht voor. Hij zou een onderwerp zoeken dat zijn campagne glans kan geven. Ook de vorige keer was dat Jeruzalem. Toen beschuldigde Netanjahoe zijn rivaal Peres ervan dat hij Jeruzalem zou verdelen. Eenzelfde campagne tegen Barak, zijn huidige rivaal van de Arbeiderspartij, slaat niet aan. Misschien moet daarom het Orient House uitkomst brengen, zodat Netanjahoe opnieuw kan laten zien dat hij pal staat voor Jeruzalem als 'eeuwige onverdeelde hoofdstad van Israël'.

,,Waarom denkt u anders dat Netanjahoe nu ineens met sluiting dreigt, terwijl hij de afgelopen drie jaar geen vinger heeft uitgestoken?'' De vraag van Faisal Hoesseini is retorisch.

Volgens Hoesseini hebben de Palestijnen zojuist weer een compromisvoorstel op tafel gelegd, ,,een ladder, zodat ze uit die hoge boom kunnen klimmen''. ,,Maar sluiting van de kantoren is absoluut niet aanvaardbaar'', benadrukt hij. Als Israël toch tot sluiting overgaat? Hoesseini: ,,Wij gebruiken geen geweld. Maar wij zullen ook niet glimlachend toekijken''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden