Spanning Noord-Kosovo stijgt na moord op politicus

Aanslag lijkt deel van conflict tussen Serviërs over hun relatie tot de Kosovaarse staat

BELGRADO - Afgezette straten, massale politie- inzet. Voor de zoveelste keer sinds officieel de normalisatie in Noord-Kosovo is ingezet, is de situatie allesbehalve normaal.

Het laatste incident is de moord op een Servische lokale politicus, Demitrije Janicijevic. Hij was gemeenteraadslid en voormalig burgemeesterskandidaat in Noord-Mitrovica, de grootste stad van deze enclave. Janicijevic werd in de nacht van woensdag op donderdag voor zijn huis doodgeschoten.

Hoewel de daders niet bekend zijn, lijkt de aanslag een nieuw teken van het felle conflict tussen Serviërs onderling over de relatie met de Kosovaarse staat. De EU-vertegenwoordiger in Kosovo, Samuel Zbogar, veroordeelde alvast 'het gebruik van geweld om politieke veranderingen te stoppen' in zijn reactie op de moord.

Ook Servische partijen duiden de aanslag politiek. De grootste, het Servisch Burgerinitiatief, waarschuwt voor 'een gevaarlijke destabilisatie van de situatie'.

De circa 60.000 Serviërs die het noorden van Kosovo bevolken, worden geacht te integreren in Kosovo, zonder dat ze het als staat erkennen. Moederland Servië, dat zijn voormalige provincie nooit heeft opgegeven, heeft daarover afspraken gemaakt met de regering in Pristina. Maar die 'normalisatie', zoals het proces heet, stuit op veel weerstand.

Voor politici is het spitsroeden lopen. Een paar dagen geleden bedankte Krstimir Pantic, de winnaar van de eerste door Kosovo georganiseerde burgemeestersverkiezingen in Noord-Mitrovica, voor de eer van de inhuldiging. Hij moest er een document voor ondertekenen dat was opgesteld in naam van de Republiek Kosovo en dat was een stap te ver, al was het logo afgeplakt om hem tegemoet te komen.

Nieuwe verkiezingen, zoals de Kosovaarse regering nu wil, zijn een risico. Ternauwernood twintig procent van de kiezers deed in november mee aan die verkiezingen. Bovendien werden ze ontsierd door geweld. Pantic werd in elkaar geslagen en stembureaus werden op de verkiezingsdag belaagd.

Daarnaast is er groot gebrek aan relevante kandidaten. Pantic' voornaamste tegenstrever Oliver Ivanovic wil ook niet meedoen.

De onrust in Noord-Mitrovica heeft ook implicaties voor de EU-toetredingsonderhandelingen van Servië, die dinsdag beginnen. De EU vindt dat Servië voldoende heeft meegewerkt aan de normalisatie in Kosovo om die stap te nemen. Maar het hele toetredingsproces is afhankelijk van vordering in de normalisatie tussen Belgrado en Pristina.

De moord op Janicijevic toont weer aan dat het sluiten van akkoorden tussen regeringen niet genoeg is om ook daadwerkelijk tot zo'n normalisatie te komen.

"Griezelig, dit is ook een aanval op de dialoog tussen Belgrado en Pristina", constateerde dan ook de vooraanstaande europarlementariër Jelko Kacin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden