Spanning loopt op in TTIP-overleg

Protesten tegen het TTIP-verdrag in Brussel. Beeld epa
Protesten tegen het TTIP-verdrag in Brussel.Beeld epa

Het begint nu toch wel spannend te worden, dat TTIP. Met luttele maanden te gaan voordat president Obama de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt, is de druk enorm op de Amerikaanse en Europese onderhandelaars die het grootste vrijhandelsverdrag ooit tot stand moeten brengen - het liefst voor de machtswisseling in Washington.

Christoph Schmidt

Intussen blijven voor- en tegenstanders van TTIP over elkaar heen buitelen. Het Centraal Planbureau kwam donderdag met een raming waarin TTIP de Nederlandse economie tegen 2030 een voordeel van 1,7 procent extra economische groei zou moeten bezorgen. Een slag in de lucht, zeggen critici, want niemand weet nog hoe het akkoord er uiteindelijk uit zal zien.

Onderhandelingen
Drie jaar na het formele begin van het vrijhandelsoverleg over TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) eindigde gisteren in Brussel de veertiende onderhandelingsronde. In hun traditionele persconferentie onderstreepten de EU-hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero en zijn Amerikaanse evenknie Dan Mullaney voor de zoveelste keer dat ze 'flinke vooruitgang' hadden geboekt maar dat er 'nog veel werk te doen is'.

Die rituele bezweringen kennen we, maar tussen de regels door was de spanning voelbaarder dan bij al die dertien eerdere rondes. De anders zo beminnelijke Spanjaard Garcia Bercero maakte een geagiteerde indruk, en ook Mullaney leek liever ergens anders te willen zijn.

Stevig akkoord
Op sommige onderwerpen liggen de standpunten van de EU en de VS nog zo ver uit elkaar, dat je je begint af te vragen hoe dat ooit tot een stevig akkoord moet komen dit najaar.

Voor de EU is toegang voor Europese bedrijven tot de Amerikaanse aanbestedingsmarkt voor overheidsopdrachten een van de topprioriteiten. Maar de Verenigde Staten hebben een traditie om die markt voor zichzelf te houden. "We zijn nog ver verwijderd van ons doel", zei Garcia Bercero. "Dat is een bron van grote zorg."

Concessies
Mullaney riposteerde onmiddellijk door te zeggen dat zijn team al veel concessies heeft gedaan. "Op het gebied van aanbesteding hebben de Verenigde Staten het meest ambitieuze aanbod ooit gedaan in vrijhandelsoverleg, inclusief TPP (het al gesloten handelsverdrag tussen de VS en elf landen rond de Stille Oceaan, red.)."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

EU-hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero (links) en zijn Amerikaanse evenknie Dan Mullaney. Beeld afp
EU-hoofdonderhandelaar Ignacio Garcia Bercero (links) en zijn Amerikaanse evenknie Dan Mullaney.Beeld afp

De Amerikaan bekritiseerde op zijn beurt de Europese onwil om Amerikaanse laboratoria tests te laten doen voor de EU-markt, terwijl dat volgens hem andersom al wel mag.

Zo liggen er nog talloze hoofdstukken open, vol met conflictstof. De komende maanden vindt tot op het hoogste niveau TTIP-overleg plaats om doorbraken te bereiken op de gevoeligste dossiers. Eind september praten de EU-handelsministers erover in Bratislava.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden