Spanning loopt op in Macedonië

SKOPJE - Het gaat niet goed in Macedonië. In de aanloop naar de verkiezingen, die op 15 september op de agenda staan, is de spanning in het Balkanland verder opgelopen door de ontvoering van vijf Slavische Macedoniërs door Albanezen.

Volgens de politie dwongen de Albanezen in het westen van het land, tussen de plaatsen Gostivar en Tetovo, een bus tot stoppen. Ze zouden zeven passagiers hebben meegenomen, waarvan ze er twee later vrijlieten. Vijf behielden ze echter, die ze pas willen vrijlaten als een aantal Albanezen in vrijheid wordt gesteld. De politie heeft het plaatsje Zerovjane, waar de gijzelaars zouden worden vastgehouden, volledig omsingeld.

Eerder deze week liepen de spanningen in het land al op, toen Skopje een arrestatiebevel uitvaardigde tegen Ali Ahmeti, voormalig topman van het UCK, het Nationale Bevrijdingsleger, dat vorig jaar een opstand leidde. Ahmeti leidt op dit moment een politieke partij, de Democratische Unie voor Integratie (BDI), die bij de verkiezingen van half september hoge ogen lijkt te gaan gooien.

De internationale gemeenschap reageerde meteen afwijzend en vroeg de Macedonische autoriteiten om van aanhouding van de man af te zien. Arrestatie zou alleen maar leiden tot escalatie van de situatie.

Bovendien, aldus Navo en EU, zou Skopje eerder hebben beloofd af te zien van vervolging van Ahmeti wegens de misdrijven die hij eerder als UCK-leider heeft begaan. Ze verwezen daarbij naar het zogenaamde Ohrid-akkoord, dat in augustus vorig jaar een eind maakte aan de gevechten tussen Slavische en Albanese Macedoniërs. Toen werd afgesproken dat de Albanezen hun wapens zouden inleveren. In ruil daarvoor kregen ze meer rechten en de rebellen amnestie.

Volgens de Macedonische procureur-generaal Stavre Dzikov dekt de amnestie echter niet alle aanklachten tegen de leider van de Albanese minderheid. Hij maakte duidelijk niet te zwichten voor internationale druk. ,,Ik moet de wet toepassen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden