Spanning loopt op in Indiase tempeltwist

Vrome hindoes protesteren tegen de uitspraak van het Indiase hooggerechtshof die vrouwen toestaat de Ayyappa-tempel in het zuiden van India te betreden.Beeld AFP

Duizenden Indiërs gaan de straat op in een conflict rond een tempel. Van de rechter mogen vrouwen van alle leeftijden er naar binnen, maar gelovigen vrezen dat de godheid Ayyappa niet op damesbezoek zit te wachten. 

Sreejith Srikumar is verontwaardigd. De 27-jarige hindoe, die met duizenden anderen in de Indiase hoofdstad Delhi de straat op is gegaan, vindt dat het Indiase hooggerechtshof totaal buiten zijn boekje is gegaan. Dat alle vrouwen voortaan de tempel van godheid Ayyappa in Sabarimala (Zuid-India) binnen mogen, gaat volgens hem volkomen voorbij aan de rechten van Ayyappa.

Srikumar zegt daar niks geks: de Indiase wet erkent goden als rechtspersonen. Ayyappa is een strikt celibataire god, die volgens zijn volgelingen niet zit te wachten op vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zeker niet als zij menstrueren en daarmee onrein zijn. Maar het hooggerechtshof besliste anders: dat liet de bepaling in de grondwet tegen discriminatie zwaarder wegen. “In naam van feminisme wordt een eeuwenoude traditie verstoord”, zegt Srikumar boos. “Vrouwen die ­deze tempel in zouden willen, zijn geen ware aanbidders van Ayyappa.”

Happy to Bleed

De rechtszaak begon in 2006 met een petitie van de vrouwenafdeling van de Vereniging van Jonge Advocaten. In 2016 raakte vrouwenactiviste Nikita Azad (23) betrokken bij de zaak. Zij begon eind 2015 de campagne ‘Happy To Bleed’, in reactie op een uitspraak van de leider van de tempel in Sabarimala. Die zei dat vrouwen de tempel in zouden mogen, zodra er een machine wordt uitgevonden die kan detecteren of ze ongesteld zijn.

“Het gaat mij om het aanpakken van deze heersende norm, dat menstruatie iets onreins zou zijn”, zegt Azad. “Het maakt onderdeel uit van ons lichaam. Ongelijke behandeling op basis daarvan is ongrondwettelijk, het zou niet toegestaan mogen worden in naam van religie.”

Bereid om tot vijftig te wachten

Het zijn lang niet alleen mannen die de traditie willen behouden. Vrouwen vormen een aanzienlijk deel van de demonstranten in Delhi, net als in andere steden in het land. ‘Bereid om tot vijftig te wachten’, staat op hun spandoeken, wat verwijst naar de leeftijd waarop ze wél welkom zijn. De tegenstanders willen dat de regionale overheid van Kerala, waar de tempel op een afgelegen plek in een bos staat, het hooggerechtshof verzoekt het besluit te herzien.  Maar de regerende Communistische Partij is het eens met de uitspraak en wil deze handhaven.

De spanningen lopen steeds hoger op in aanloop naar woensdag, wanneer de tempel, zoals elke maand, voor een dag opengaat. In november gaat de tempel open voor een jaarlijks festival dat 41 dagen duurt. De activiste Trupti Desai heeft aangekondigd de tempel dit jaar te willen bezoeken. Zij leidde eerder al groepen vrouwen naar andere tempels waar zij traditioneel niet welkom zijn tijdens hun menstruatie.

Collectieve zelfmoord

Maar lokale hindoes, inclusief vrouwen, beloven de deur te gaan barricaderen. Een groep van dertien radicale hindoes heeft zelfs aangekondigd collectief zelfmoord te plegen, als vrouwen worden binnengelaten. Een acteur, Thulasidharan Nair, zei tijdens een bijeenkomst op vrijdag dat vrouwen die naar binnen gaan in tweeën gereten zouden moeten worden. De overheid zet tenminste zeshonderd vrouwelijke politieagenten in om ­mogelijke vrouwelijke tempelgangers te beschermen.

Vrouwenrechtenactiviste Azad zegt niet verbaasd te zijn over het grootschalige protest tegen de uitspraak. “Ik weet dat veel vrouwen niet naar binnen willen. Maar dat wil niet zeggen dat ze dit aan anderen mogen opleggen. Laten we hopen dat de rechterlijke macht sterker blijkt dan de heerschappij van volksmenigtes.”

Maar demonstrant Srikumar vindt juist dat er meer moet worden geluisterd naar de duizenden mensen op straat. Of de godheid boos zal zijn vanwege bezoekende vrouwen, en daarom op een of andere manier zal straffen? “Dat is een geloof, dat kan ik niet zeker weten. Maar bij de vrome pelgrims zullen de emoties zeker hoog oplopen. Als het uitdraait op geweld, kunnen we dat niemand kwalijk ­nemen.”

Lees ook:

Hoe welvarender India wordt, hoe minder vrouwen er werken

India’s welvaart groeit, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen daalt juist. Liever zorgen ze thuis voor de familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden