Spanning in MK-finale ebt weer snel weg

Even leek het erop dat underdog Star weer voor een stunt kon zorgen in de finale van de MK viertallen, maar al snel stelde Modalfa orde op zaken en rolde er een eclatante overwinning uit de bus: 256-161 imp’s voor Modalfa. De eerste twee zittingen waren nog voor Star, waardoor na twee zittingen de 0-20 carry over weggepoetst was en er een tussenstand was van 79-75 imp’s in het voordeel van Star. De volgende drie zittingen waren echter royaal voor Modalfa. Vooral op zondag was Modalfa weer van beton: geen doorkomen aan.

Was Star met de kansen die het met name op zaterdag kreeg wat zorgvuldiger omgesprongen, dan was het misschien nog een wedstrijd geworden. Neem het tweede spel van de match (zie diagram 1). Het biedverloop:

Kelder (Star) bood 4 ondanks z’n renonce, waar Bruggeman (Modalfa) paste. Aan beide tafels kwam zuid uit met een kleine klaveren. Winkel (Star) liet die doorlopen naar z’n boer. Als hij nu H speelt, kunnen op V en de derde klaveren twee ruiten weg en gaan alleen nog twee troefslagen verloren; de verdediging kan met dit troefzitsel geen upper cut organiseren. Winkel speelde echter direct nog twee hoge klaveren en gooide daarop H weg. Nu was het verlies van twee troefslagen en twee ruitenslagen onvermijdelijk geworden.

Dit was een kostbare biedfout van Star uit het tweede bedrijf (zie diagram 2):

1) Muiderberg (5krt en lage kleur, geen opening)

2) Vraagt lage kleur

West was bang voor een aantal ruitenverliezers, vandaar dat hij voor 4 in de 5-2 fit koos. Het bleek een compleet verkeerde keuze, want oost had juist korte schoppen en een driekaart ruiten. Was zuid met schoppen uitgekomen, dan was er niets aan de hand geweest, maar Schollaardt (Modalfa) kwam uit met HV, gevolgd door klaveren voor de aas van Jacobs (Modalfa), A, in zuid een klaveren weg en klaveren na, getroefd, twee down. Aan de andere tafel wisten Bakkeren-Bertens, na een pas van oost, wel 3SA te bereiken. Ook geen denderend contract, maar met de harten en de ruiten rond en 10 die valt, kon dat niet down.

Het meest instructieve spel zat in zitting vier (zie diagram 3).

In beide kamers vonden de leiders niet de weg naar tien slagen, maar voor Paulissen (Modalfa) maakte dat niet veel uit, hij zat maar in 3. Beide oostspelers kwamen uit met B voor de aas. Hoe verder?

De leiders speelden nog een keer troef en daarna ruiten naar de tien voor de heer van west. Beide westspelers speelden nu schoppen na. Nu is 4 alleen nog te maken als je V legt, maar beide leiders speelden de acht. Dat is winnend als west maar de negen of de boer heeft. Toen oost AB9 bleek te hebben, was het verlies van twee schoppenslagen onvermijdelijk geworden. Er zijn, naast het leggen van V, nog twee winnende speelwijzen:

a) Neem de eerste slag met A en speel direct (!) ruiten naar de tien; die is voor de heer van west en speelt weer schoppen na; stel je legt de 8 voor de negen en de heer, dan kun je met de tweede harten van de dummy oversteken naar je hand en ruiten spelen; oost moet A leggen, maar kan vanaf zijn kant de schoppen niet aanvallen. Omdat A nog in de dummy ligt, kan daarna op V een schoppen weg.

b) Ook winnend – hoewel iets minder kansrijk – is om na het troeftrekken eerst A en klaveren getroefd te spelen. Hierna volgt weer ruiten naar de tien voor de heer en schoppen voor de acht, de negen en de heer. Nu troef je de laatste klaveren in je hand en speel je ruiten. Oost moet nemen met A en heeft alleen nog ruiten en schoppen en mag dus kiezen in welke kleur hij de leider zijn tiende slag gaat bezorgen.

Oost gever, NZ kwetsbaar

A98

B43

H1074

943

-

V108752

AV9

AH82

HB107432

H

653

B10

V65

A96

B82

V765

Oost gever, allen kwetsbaar

862

952

A103

A732

AHV10

A3

87542

HB

-

HV874

B96

V9864

B97543

B106

HV

105

Oost gever, NZ kwetsbaar

V108

AHV9432

76

3

642

76

H9

H106542

AB97

B10

AB83

V97

H53

85

V10542

AB8

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden