Update

Spanning in de Golf loopt op door ‘sabotage’ van schepen

De USS Abraham Lincoln in het Suez-kanaal. Beeld AP
De USS Abraham Lincoln in het Suez-kanaal.Beeld AP

Er zijn schepen aangevallen in de Perzische Golf en Iran wordt ervan verdacht. Of het bewezen is of niet, een oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran is niet ondenkbaar meer. En president Trump laat zich adviseren door iemand die uitgesproken vijandig staat tegenover Iran.

Ghassan Dahhan

Europa heeft de Verenigde Staten gevraagd om terughoudend op te treden tegenover Iran, want de gemoederen lijken wel heel hoog op te lopen. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zeggen dat hun schepen doelwit waren van sabotage. Iran is de hoofdverdachte, maar bewijzen zijn er niet.

Er zou zich zondag en maandag binnen 24 uur een reeks ernstige incidenten hebben afgespeeld in een van de belangrijkste zeestraten ter wereld. Volgens de Saudische autoriteiten zijn maandag twee Saudische olietankers getroffen door een ‘sabotage-aanval’ vlak voor de kust van de Emiraten. Daarbij zou substantiële schade zijn aangericht. Een dag eerder meldden de Emiraten dat vier commerciële vaartuigen doelwit waren van sabotage.

Het zijn incidenten die grote gevolgen kunnen krijgen, met name voor Iran. Want dat land wordt met de aanvallen in verband gebracht, nadat Teheran eerder had gedreigd met acties in de Straat van Hormuz. Er is echter een belangrijke kanttekening te plaatsen bij het nieuws van de afgelopen 24 uur: het is nog onzeker of de aanvallen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, laat staan of Iran erachter zit.

Maandag vroeg EU-buitenlandchef Frederica Mogherini de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo om terughoudendheid, zodat de vrede bewaard blijft. De Britse en Duitse ministers van buitenlandse zaken hadden toen al gezegd dat ze bang zijn voor een onbedoeld militair conflict, nu de VS hun aanwezigheid in de Perzische Golf opvoeren. Washington zegt dat het ‘zeer duidelijke aanwijzingen’ heeft dat Iran plannen heeft om Amerikaanse troepen aan te vallen of Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten te schaden.

Vorige week meldden de Amerikaanse maritieme autoriteiten dat Iran van plan was de commerciële scheepvaart in de Perzische Golf te ondermijnen. “Sinds begin mei is er een verhoogde kans dat Iran of een van zijn vazallen in de regio actie onderneemt tegen Amerikaanse belangen of die van de bondgenoten, waaronder de infrastructuur voor olieproductie”, zegt Washington. Ook ‘commerciële vaartuigen, waaronder olietankers’ zouden doelwit zijn.

Gissen

Bewijzen voor deze aanvalsplannen ontbreken, maar het is duidelijk dat de laatste incidenten met de olietankers en schepen bijzonder goed passen in Washingtons theorie – misschien net iets te goed. Maar zolang de Amerikanen geen bewijzen presenteren en de onduidelijkheid over het nieuws over de olietankers aanhoudt, blijft het gissen. Geen enkel scenario kan terzijde worden geschoven.

De Iraanse regering heeft laten weten dat het de berichten over de incidenten wil onderzoeken. De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Abbas Mousavi, waarschuwde voor ‘samenzweringen, georkestreerd door onruststokers’ en voor ‘avonturisme van buitenlanders’, waarmee hij refereerde aan de Amerikanen. De Iraniërs beschuldigen de VS al langer van het verspreiden van verzinsels, bedoeld om een oorlog tegen Iran te rechtvaardigen.

Volgens de Emiraten zijn er geen doden of gewonden gevallen bij de aanvallen op de commerciële schepen. Ook zouden er geen schadelijke stoffen in zee terecht zijn gekomen.

Lees ook:

Nucleair akkoord met Iran dreigt in te storten

De Iraanse regering voelt zich niet langer gebonden aan alle delen van het nucleaire akkoord, nu Amerika de duimschroeven aandraait.

Als het om Iran gaat, is Trump onvermurwbaar

De Amerikaanse regering zoekt opnieuw de confrontatie met Iran.

Trump knijpt Iran de keel dicht door het afsnijden van de olie-export

‘Iran krijgt te maken met ‘strengere sancties dan ooit’, zei Donald Trump in de Veiligheidsraad. De Amerikaanse president lijdt aan ‘zwakte van het verstand’, zei zijn Iraanse collega Hassan Rohani eerder in de Algemene Vergadering. President Trump snapt niks van een ‘complexe en onderling verbonden wereld’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden