Spanning Caracas om te snijden, oppositieleider geeft zich over

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft zich dinsdag overgegeven aan de politie. Beeld afp
De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft zich dinsdag overgegeven aan de politie.Beeld afp

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft zich dinsdag overgegeven aan de politie. De autoriteiten beschuldigen hem van 'moord en terrorisme'.

De spanningen lopen hoog op in het diep verdeelde land. Bij betogingen tegen de regering kwamen vorige week drie mensen om het leven. De Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben dinsdag een plein in de hoofdstad Caracas waar aanhangers van López tegen de regering wilden demonstreren afgesloten. Tegelijkertijd maken betogers die juist achter de regering staan zich op voor een tegendemonstratie. De spanning in de stad is om te snijden.

Er bestaat grote vrees dat het opnieuw tot onlusten komt tussen voor- en tegenstanders van de regering. Rond het plein heeft de politie een kordon gelegd en metrostations in de omgeving zijn afgesloten.

'Onschuldig'
Lopez, die de autoriteiten had uitgedaagd hem op te pakken als hij zich weer in het openbaar zou laten zien, meldde zich uit eigen beweging bij de autoriteiten. Hij zei niet te vrezen voor een gevangenisstraf. 'Ik ben onschuldig', aldus de oppositieleider.

Honderden studenten hebben de afgelopen week op de straten van Caracas doorgebracht. Overdag werd gedemonstreerd, in de nacht werd strijd geleverd met de politie. Vorige week woensdag kwamen bij onlusten drie mensen om het leven. Een van de slachtoffers zou een student zijn die omkwam toen militieleden die de regering steunen het vuur openden op een groepje betogers.

Beperkingen media
Maandag trokken betogers naar het gebouw van de Venezolaanse overheidsdienst voor telecommunicatie. Ze eisten dat alle beperkingen die de media zijn opgelegd worden opgeheven en dat er vrijelijk mag worden bericht over de politieke crisis in het land. De politie zette traangas en rubberkogels in om de betogers uiteen te jagen. Er viel een vierde dode toen een voertuig op een groep studenten inreed.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de 42-jarige Lopez, wiens partij twee maanden geleden de burgemeestersverkiezingen won, van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund 'fascistisch' complot om hem uit het zadel te wippen. 'Lopez gaf al deze gewelddadige jongeren, die hij getraind heeft, opdracht het bureau van de officier van justitie en half Caracas te verwoesten en is vervolgens ondergedoken', zei Maduro maandag.

undefined

Leopoldo López neemt afscheid van zijn vrouw. Beeld afp
Leopoldo López neemt afscheid van zijn vrouw.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden