'Spanning bij voorlezer komt boek ten goede'

Gijs Scholten van Aschat spreekt het Luisterboekgeschenk in, zijn eigen debuut

INTERVIEW | JOOST VAN VELZEN

Het is de Week van het Luisterboek, de gesproken variant op de Boekenweek. Acteur Gijs Scholten van Aschat sprak het Luisterboekgeschenk in. 'Beretta Bobcat' is tevens zijn eigen literaire debuut.

U debuteert niet als inspreker. Wat sprak u zoal in?
"Niet zoveel, hoor. Een stuk of vijf, zes boeken, onder meer Paul Biegel, Willem Elsschot en Oek de Jong met 'Opwaaiende zomerjurken'."

Hoe bereidt u zich daarop voor?
"Ik lees meestal de eerste vijftig bladzijden om zo naar een toon te zoeken, een ingang. Ik lees het boek bewust niet uit, zodat ik niet weet hoe het afloopt. Dat wil ik pas weten op het moment dat ik het verhaal inspreek. Een zekere nieuwsgierigheid bij de voorlezer, een lichte spanning, komt het luisterboek volgens mij ten goede. 'Opwaaiende zomerjurken' had ik vroeger al gelezen maar gelukkig was ik vergeten hoe het afliep."

Een verhaal voorlezen gaat nog, maar een heel boek; is dat niet inspannend?
"Ik drink een glas water per kwartier. En beslist geen koffie. Het is gemiddeld twee dagen werk om een boek in te spreken, afhankelijk natuurlijk van hoe dik het boek is. Over het algemeen heb ik het na vier uur voorlezen wel gehad, anders beginnen de letters te dansen."

Inspreken is optreden zonder publiek. Ligt dat u wel?
"Ik vind dat juist wel lekker. Je wordt niet afgeleid. En ik ben niet helemaal in mijn eentje; de technicus is er ook nog. Hij is ook de regisseur en geeft soms tips: die zin mocht wel wat lager of hoger, hier moet je wat harder praten. Je moet wel iémand hebben als publiek."

'Beretta Bobcat', het Luisterboekgeschenk, is van uw eigen hand. Bedacht u dat verhaal met het luisterboek in uw achterhoofd?
"Het moest op één cd kunnen, dus meer dan 13.000 woorden mocht het niet zijn. Dat was het enige verschil - en een handicap want voor ik het wist zat ik over de 15.000 woorden en moest ik gaan schrappen. Verder zie ik het gewoon als een boek, of eigenlijk meer een novelle. Je schrijft een verhaal waarvan jij denkt dat het goed is. Ik heb daarbij geen rekening gehouden met het medium. Een goed verhaal is een goed verhaal."

Het Luistergeschenk wordt deze week door boekwinkels cadeau gedaan bij aankopen van minimaal 9,95 euro aan (luister-)boeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden