Spanning aan vooravond van zorg-CAO

Van onze redactie economie DEN HAAG - De bonden in de zorgsector willen voor de nieuwe CAO-ziekenhuiswezen een loonstijging van 4,5 procent voor één jaar. Om de positie van de zorg op de arbeidsmarkt te verbeteren, eisen ze bovendien 225 miljoen. Vandaag beginnen de onderhandelingen.

De hamvraag is of het kabinet voldoende geld over heeft voor de zorgsector. Minister Borst van gezondheid en minister Melkert van sociale zaken gaven gisteren aan dat de zorg-CAO moet kunnen concurreren met andere CAO's. Dat zou een loonsverhoging betekenen van ongeveer 3 procent, de gemiddelde stijging van Nederlandse lonen dit jaar.

De beide ministers weigerden echter mee te delen hoeveel loonruimte precies beschikbaar is. Dat vinden ze een taak van de werkgevers, verenigd in de Nederlandse Zorgfederatie (NZf). Die toonde zich gisteren verheugd met de toezegging van de ministers, aangezien de werkgevers eerder niet meer te bieden hadden dan 1 procent loonsverhoging. “Dit is een duidelijk signaal dat het kabinet er geld bij gaat leggen”, aldus een woordvoerster van de NZf.

De vrees van bonden en werkgevers dat het kabinet de beslissing over de loonruimte over de verkiezingen heen wilden tillen, werd door Borst en Melkert bezworen.

Toch zijn de bonden (Abvakabo, CFO/SBG, FHZ en het verplegersbondje NU'91) “allerminst gerust” over de uitkomst van de CAO-onderhandelingen. Voor hen zijn de looneisen onlosmakelijk gekoppeld aan het geld voor verbetering van de arbeidsmarkt. De laatste twee jaar is de instroom van nieuw personeel in de zorg met driekwart afgenomen. De bonden willen de leerlingsalarissen verbeteren en meer langdurig werklozen, allochtonen en herintredende vrouwen werven.

Dit alles betekent dat de gesprekken vandaag onder grote druk van start gaan, aldus de bonden. “Als de werkgevers ons een fooi presenteren”, zegt CFO-woordvoerder D. de Geus. “dan liggen de actieplannen klaar. En dan bedoelen we geen liedjes zingen zoals in het verleden, maar acties met ernstiger gevolgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden