Spannende tijden voor Oranje

Voor Team Oranje breken er spannende tijden aan. Van 18 juni tot en met 2 juli staat het Open EK in Tenerife op het menu. Uiteraard worden de vijf paren van de kernploeg hiernaartoe gestuurd. Met vijf is het lastig om twee viertallenteams te vormen, vandaar dat er een drieparen team is (Bakkeren-Bertens, Jansma-Verhees en Muller-De Wijs) en een tweeparen team (Brink-Van Prooijen en Drijver-Schollaardt). Je kunt je afvragen waarom de verdeling zo gemaakt is. Is dit soms een aanwijzing voor het team dat later dit jaar uitgezonden wordt naar het WK in Estoril (Portugal) of is het gewoon 'jonkies' en 'oudjes' gescheiden? Pas na het EK wordt de teamsamenstelling voor het WK bekendgemaakt, dus we zullen nog even moeten wachten.

Voorafgaand aan het EK wordt van 10-12 juni in het NDC Den Hommel nog een oefeninterland gespeeld tegen Frankrijk. Nederland zal proberen revanche te nemen voor een oefenwedstrijd vorig jaar in Parijs die door Frankrijk gewonnen werd. Voorheen was de sfeer tussen beide bridgenaties nogal competitief, maar nu beide landen nee hebben gestemd, is de band misschien wat amicaler. Hoe dan ook, zowel bij de mannen als bij de vrouwen komen de Fransen met een sterk team.

Dat bridge een bijzonder frustrerend spelletje kan zijn, laat dit slem van afgelopen clubavond treffend zien.

Als u even alleen naar de NZ handen kijkt, in welk contract zou u dan willen zitten? Klein slem in klaveren ziet er prachtig uit, alleen hoe bied je dat na een 1-opening van west? Wij deden het zo:

West Noord Oost Zuid

1 dbl pas 4!

pas 5SA! pas 6

pas pas pas

In twee rondjes geboden! Een korte toelichting. Het 4-bod ziet er vreemd uit, wie gaat er nu op vierhoogte de kleur van de tegenpartij bieden??? Daarom kan het weinig anders betekenen dan een extreem spel met een renonce harten. 5SA van noord betekende: kies maar een slem, en zo werd 6 het eindcontract.

Toen ik de dummy zag, leek 6 een fluitje van een cent, alleen A dacht ik af te hoeven staan. West kwam uit met A en speelde ruiten na. Even later was het contract roemloos eentje down, toen het 0-4 troefzitsel aan het licht kwam. Een zaalnul, iedereen had met de NZ-handen 4 geboden. Toch had ik nog een top kunnen halen! Namelijk door op 5SA niet voor de klaveren te kiezen, maar voor schoppen, want 6 blijkt er wel in te zitten! In 6 kun je namelijk twee keer troef trekken (AV) en daarna de vierde klaveren in de dummy troeven, zo gaat alleen A verloren. Dit lukt alleen omdat de vierkaart klaveren en driekaart schoppen op één hand zitten. Overigens moet 6 wel door zuid gespeeld worden; als noord leider zou zijn, kan oost met klaveren uitkomen om het spel alsnog down te spelen.

Even later ging gelukkig de zon weer schijnen op dit bizarre spel (zie diagram 2).

Bij ons ging het bieden:

West Noord Oost Zuid

- 2 pas 2

dbl pas 3SA pas

pas pas

Ook nu weer even een toelichting bij het bieden. Noord opende 2, Multi (in dit geval een zwakke twee in harten). Het doublet op 2 is informatief, maar mijn partner dacht het een vierkaart harten aan gaf, vandaar dat hij een beetje op de gok 3SA bood. Zo kwamen we dus in 3SA met een 6-4 schoppenfit! Zuid kwam uit met een kleine harten voor boer van noord en heer van oost. Hoe zou u gespeeld hebben?

In zekere zin was dit een gemakkelijk spel geworden. Je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat de rest van het veld in 4 zit. In zo'n situatie moet je bedenken met welk zitsel je 4 kunt verslaan en vervolgens moet je daar maar op spelen. In 4 zijn er altijd elf slagen en als H goed zit (bij zuid), maak in je een schoppencontract probleemloos twaalf slagen. In 3SA kom je nooit verder dan elf, dus H moet maar fout zitten. Als H fout zit, moet H goed zitten, wil je in 3SA in de buurt van elf slagen komen. Kortom het afspel: in tweede slag B, gedekt met de heer voor de aas, ook V meegenomen, hierna zes rondjes schoppen. Op de laatste schoppen was dit de situatie (zie diagram 3).

Op 10 verdween in west een ruiten, wat moet noord afgooien? Hij kan H niet sec zetten, dus gooide hij een harten weg. Hierna kwam een harten voor A van noord, die nog een hartenslag mocht maken, maar daarna van H af mocht spelen. Zo werd 3SA met twee overslagen gemaakt, terwijl de rest van het veld 4 plus één maakte!

NZ hadden op twee manieren de tweede overslag tegen kunnen houden. Het simpelste gaat dit als noord in de eerste slag met A had genomen en harten had nagespeeld; noord kan dan niet meer ingegooid worden. Ook in de eindfiguur (zie diagram 3) was de tweede overslag nog tegen te houden; zuid moet 107 vasthouden (als oost de laatste schoppen speelt, houdt zuid 107, 10 en 6 over), want dan kan hij 9 van noord met de tien overnemen en heeft hij nog 10 als derde slag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden