Spannende ontmoeting schiet te ver door

Play
Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui en Shantala Shivalingappa. Tilburg (7/5) en Groningen (11/5). www.east-man.be

Sidi Larbi Cherkaoui is een theatermaker die verbindingen legt tussen podiumkunsten en allerlei andere disciplines. Hij heeft moderne dans laten clashen met de martial arts van Shaolin-monniken, ging in dansdialoog met flamencodanseres Maria Páges, en draait er zijn hand niet voor om een pas de deux aan te gaan met van traditie doordrenkte balletgezelschappen als Les Ballets de Monte Carlo en 'ons eigen' Nationale Ballet.

Zo laat hij zien dat er prachtige verbindingen kunnen ontstaan. Alle culturen hebben een eigen stem en in samenspraak versterken ze elkaar. Er schuilt een wereldverbeteraar in de Vlaming, zelf kind van twee culturen, en zijn mix van hybride theater en multiculturele speelsheid maakt hem tot een Europese smaakmaker.

De samenwerking die zijn gezelschap Eastman in 'Play' aangaat met de Indiase Shantala Shivalingappa, is choreografisch om door een ringetje te halen. Haar kuchipudidans is een van de acht klassieke en hoogst symboolzwangere dansvormen uit India en moet tot in elke lichaamsvezel met uiterste precisie worden uitgevoerd. In combinatie met de 'vrije' dans van Cherkaoui - modern met hier en daar een streetdance-element - levert dat een spannende ontmoeting op waar op een bepaald moment zelfs een tango uit ontstaat.

De productie ziet er verzorgd uit, mede dankzij een effectief decor van 'eilandjes' - verplaatsbare podiums voor de musici, die zorgen voor een frisse ratjetoe aan stijlen: van Italiaanse klassieke volksmuziek tot Chinese liederen. De eilandjes vormen ten slotte een werelddeel waar iedereen samenkomt en waar zelfs gezamenlijk op één piano wordt gespeeld; we zien tien handen op een geprojecteerd toetsenbord.

Cherkaoui's optimisme is hartverwarmend, maar in 'Play' overspeelt hij zijn hand. De boodschap van gezamenlijkheid, de kracht van de open, speelse dialoog, met referenties aan bordspelen in het decor: het is zoetsappig en manipulatief. Shivalingappa duwt ons nog eens extra een richting op in een monoloog over cognitieve bewustwording: als we goed ons best doen en de 'spier' van verdraagzaamheid trainen, komt het wel goed met de wereld.

Alsof Cherkaoui zelf een beetje schrok van zijn korrelige dramaturgie, zingen ze het verschrikkelijk kleffe 'A Whole New World' uit Disney's exotische suikertaart 'Aladdin'. Deze relativering voelt als een gratuite truc om 'Play' in het lood te trekken. Te laat: in tegenstelling tot Cherkaoui's andere producties is er weinig plek voor echte verwondering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden