Column

Spannend wordt het, morgen

De krant The New European, opgericht voor de tegenstanders van de Brexit.  Beeld Wim Boevin000
De krant The New European, opgericht voor de tegenstanders van de Brexit.Beeld Wim Boevin000

Een dag na mijn aankomst in Engeland vond de aanslag plaats in Manchester; op de avond van mijn vertrek naar Nederland pleegden drie mannen hun aanslag in Londen.

Mijn kleine verkenning door Engelse steden en het Engelse platteland werd dus geflankeerd door bloedige terreur; en was die verkenning bedacht om iets van het Engelse karakter te begrijpen dat de Brexit kon helpen verklaren met het oog op de verkiezingen van morgen, zo blijken die verkiezingen nu vooral om de vraag te draaien wie Engeland het beste kan beschermen. Niet tegen de bedreiging uit Europa of uit Brussel, maar tegen de bedreiging van het internationale islamitische terrorisme.

20.000 banen

Die vervroegde verkiezingen mochten dan door premier Theresa May zijn uitgeschreven om een stevig mandaat te krijgen voor de exit-onderhandelingen van de EU – ze stonden mijlenver voor in de peilingen – , over de Brexit ging het al heel snel niet meer. Veel meer ging het over zorg, pensioenen en onderwijs, (en hier begon het grote uitglijden van de premier) en nu dus over nationale veiligheid. Dat de politie onder May's eerdere ministerschap 20.000 banen had moeten schrappen, werkt nu niet in haar voordeel en haar voorsprong in de peilingen is intussen danig geslonken, ten gunste van Labourleider Jeremy Corbyn, die ineens lijkt te zijn gelanceerd.

Dat het niet meer over de Brexit ging, lag daaraan dat de Britten zich hierbij al neer hadden gelegd, het leek geen twistpunt meer; alleen de kleine partij van de Liberaal-Democraten maakten er nog een punt van die beweging terug te willen draaien. Wij, dat wil zeggen, mijn Britse metgezel Tony en ik, hadden totaal uiteenlopende redenen voor de Brexit gehoord, van een teveel aan immigranten (waarbij verwezen werd naar de Aziaten), tot een teveel aan EU-regels en van een angst voor de islam tot een simpele behoefte naar iets anders, naar een 'avontuur'.

Dat laatste hoorde we van een jonge vrouw in Scarborough, een kustplaats in Yorkshire, een vrouw die geld inzamelde voor reddingsboten, niet voor vluchtelingen in een verre zee maar voor zwemmers in Engelse badplaatsen. Ze zei het met een toon van verontschuldiging, Brexit uit lust naar iets anders, en ze leek eigenlijk ook een beetje beduusd dat die Brexit er echt gekomen was en niemand nu goed wist hoe het verder moest. Zoals er destijds velen waren die niet gingen stemmen bij het referendum in de aanname dat zo'n Brexit er nooit zou komen. Als je naar de jonge vrouw luisterde dan was de Brexit-uitslag bijna een uit de hand gelopen baldadigheid.

Pop up newspaper

Die uitslag was 52 procent voor de Brexit en 48 procent tegen, en voor die 48 procent werd als een reactie een krant opgericht, een soort 'pop up newspaper', in de vorm van een weekblad dat zich The New European noemt. Een zeer pro-Europese campagne voert de krant, dwars tegen de stroom van rechts-conservatieve tabloids in die precies het omgekeerde doen. Ik kocht de laatste uitgave voor de verkiezingen en die bevat een complete en 'onpartijdige' handleiding - kiesdistrict voor kiesdistrict - voor hoe je moet stemmen om een 'verwoestende Brexit' te voorkomen.

Spannend wordt het, morgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden