Spannend? Ja. Zevende hemel? Och...

KLASSIEK

MusicAeterna Biber, Mozart, Beethoven ***

Gespierd bilwerk heeft ie, Teodor Currentzis. Hoe we dat weten? Hij is misschien wel de enige dirigent die de klassieke podia betreedt in een skinny; in ieder geval is hij een van de weinigen. De Doelen in Rotterdam had een primeur te pakken: Currentzis was er voor het eerst te gast, met zijn MusicAeterna.

Iedere bok zou te klein zijn voor deze in Rusland woonachtige Griek. Hij danst van links naar rechts voor het orkest, en als het zo uitkomt wurmt hij zich door een groepje violisten heen om een paar bezielende maten te slaan voor de blazers achterin. De composities krijgen er onder zijn leiding ook steevast een extra partij bij: die voor de stampende voeten van de dirigent.

Koren op de molen van de Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja, in wie Currentzis een evenknie vond. Beide musici mijden alles wat riekt naar conventie. Onlangs kwam hun opname van Tsjaikovski's Vioolconcert uit. Zeg maar heel andere koek dan we tot nu toe gewend waren, het materiaal behoorlijk eigenzinnig gekneed: Tsjaikovski 2.0.

Naar de havenstad namen ze Mozarts Vijfde vioolconcert mee, dat ze injecteerden met een soort oergevoel. Dat past bij het feit dat Kopatchinskaja immer blootsvoets muziek maakt; maar daar komt bij dat een uitvoering voor hen pas echt geslaagd is als het samenspel een beetje schuurt - improvisatie toegestaan. En opeens wordt luisteren naar zo'n Mozart een uitputtingsslag.

Op hun thuisbasis in Perm broeden Currentzis en consorten de programma's uit. Bibers 'Battalia' en Mozarts Vijfentwintigste symfonie leidden het vioolconcert in. Klaar voor de start? Af! In het concept van de Russen zit een strijdbaar element dat de spanning opvoert, en waarmee meteen het begrip klankschoonheid flink wordt opgerekt. Ook in de Vijfde symfonie van Beethoven werd de luisteraar meegezogen in de energiestroom op het podium.

Dit alles is typisch iets voor een live-ervaring: turbulentie alom. Maar om nu te zeggen dat we in de muzikale zevende hemel waren, och.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden