Spannend debat Vogelaar over kosten SS Rotterdam

Minister Vogelaar, op bezoek in de wijken Transvaal en Schilderswijk, ontmoet een jonge bewoner op de markt. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Minister Vogelaar, op bezoek in de wijken Transvaal en Schilderswijk, ontmoet een jonge bewoner op de markt. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Minister Vogelaar (wonen) kan vanmiddag rekenen op een warm onthaal in de Tweede Kamer en mogelijk zelfs een motie van wantrouwen van de zijde van de SP.

Van onze redactie politiek

De Kamer is buitengewoon ontevreden over de gang van zaken rond de fors uit de hand gelopen renovatiekosten van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam. Er werden zelfs 121 schriftelijke vragen over de zaak gesteld.

Woningcorporatie Woonbron dacht in 2005 met een investering van zes miljoen euro het voormalige passagierschip van de Holland-Amerika-lijn om te bouwen tot een hotel, congrescentrum en theatercentrum, dat veel werkgelegenheid in het Rotterdamse Katendrecht zou creëren en de leefbaarheid verbeteren. Het project kampte met veel tegenslagen en de kosten zijn inmiddels opgelopen tot 200 miljoen euro. Woonbron raakte in liquiditeitsproblemen en werd onder toezicht gesteld van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

De Tweede Kamer reageerde geschrokken op de kostenexplosie waarmee ‘publiek geld’ is gemoeid. De Kamer twijfelt of betrokken partijen (toezichthouders, gemeente Rotterdam en het ministerie zelf) wel voldoende toezicht hebben gehouden. Minister Vogelaar vindt uiteindelijk dat alle betrokken partijen ‘adequaat hebben gereageerd’ toen de tegenvallers aan het licht kwamen. Duidelijk is wel dat het interne toezicht bij Woonbron niet deugde. Vogelaar stelt dat de 200 miljoen euro aan investeringen in het schip niet weggegooid geld is. Exploitatie van het schip levert ook geld op of het schip kan bij verkoop een fors bedrag opleveren.

De SP vindt dat Vogelaar de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de grote financiële problemen. Ze meldde de problemen niet en greep ook te laat in, meent SP-Kamerlid Paul Jansen. Vogelaar bestrijdt dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden