Spanje ziedend; Argentinië wil 'gewoon' zeggenschap over eigen energie

Christina Fernández de Kirchner Beeld REUTERS
Christina Fernández de KirchnerBeeld REUTERS

De olie-industrie is in shock en er dreigt een stevige diplomatieke en industriële oorlog nu de Argentijnse president heeft laten weten dat ze het energiebedrijf YPF wil nationaliseren. Het Spaanse Repsol heeft een belang van 57,4 procent in deze onderneming en Madrid, maar ook de Europese Commissie, staan op hun achterste benen, terwijl de aandelen van Repsol met 18 procent kelderden.

Volgens president Christina Fernández de Kirchner is het een logische stap. Repsol heeft YPF in 1999 van de staat gekocht, maar produceert volgens haar niet genoeg om het land van energie te voorzien. Bovendien zou Repsol niet voldoende in toekomstige productie investeren, in een tijd dat hoge olieprijzen de economie van Argentinië ondermijnen. 'We hebben het recht op soevereiniteit over onze eigen energiebronnen', aldus Kirchner.

Dat ziet Spanje heel anders. 'Deze houding, deze vijandigheid van de Argentijnse autoriteiten, zal de komende dagen zeker consequenties hebben', zei de Spaanse minister van Industrie, José Manuel Soria. Hij noemde het een 'vijandige actie' tegen zijn land en maatregelen zullen vrijdag (na de ministerraad) worden aangekondigd.

Ziedend

Ook de Spaanse premier, Mariano Rajoy, is ziedend. Op het World Economic Forum van Lantijns Amerika in Mexico, zei hij dat dit de internationale reputatie van Argentinië ernstig schaadt. 'Wat gisteren is gebeurd, kan elke andere investeerder overkomen', sprak hij.

Repsol is het grootste bedrijf van Spanje, maar zeker niet het enige dat actief is in Argentinië. Bij Telefónica en andere Spaanse bedrijven rinkelen de alarmbellen nu ongetwijfeld, evenals bij andere internationale bedrijven, al dan niet actief in de energie-sector.

Ook vanuit de Europese Unie klinken afkeurende geluiden. 'We verwachten van de Argentijnse autoriteiten dat ze zich houden aan hun internationale toezeggingen en verplichtingen, zeker als deze voortkomen uit de bilaterale overeenkomst om Spaanse investeringen te beschermen', zei de president van de Europese Commissie, José Manuel Barosso.

De CEO van Repsol, Antonio Brufau probeert al dagen om Kirchner persoonlijk te ontmoeten, maar dat is nog steeds niet gelukt. Hij is laaiend, en verwijt de president op deze manier alleen maar de aandacht van haar eigen politieke problemen af te leiden, verwijzend naar de hoge inflatie en hoge energieprijzen.

'Een gehaaide manipulator'
Kirchner heeft Spaanse topmensen ondertussen uit het hoofdkwartier in Buenos Aires gezet en Brufau zweert dit aan te vechten bij de Verenigde Naties en de Wereldbank. 'Ze is een gehaaide manipulator', zei hij over de president. 'Haar acties zijn illegaal, de beschuldigingen onwettig en ze voert een campagne die de aandelen van YPF laat dalen zodat ze de overname voor een grijpstuiver kan afronden. (...) Het wordt een lange juridische strijd.'

Het YPF-hoofdkantoor in Buenos Aires. Beeld reuters
Het YPF-hoofdkantoor in Buenos Aires.Beeld reuters

Repsol liet gisteren weten dat het belang in YPF volgens haar berekeningen 10,5 miljard dollar waard is. Argentinië liet daarop weten niet te zullen betalen wat de Spanjaarden vragen. Onder de Argentijnse wet zal een rechtbank bepalen wat de waarde is.

Op dit moment produceert Argentinië 570.000 vaten olie per dag, maar dat kan veel en veel meer worden als de schalieolie- en gasreserves worden ontwikkeld die recentelijk in Vaca Muerta zijn ontdekt. (Ter vergelijking: het olieveld Rumaila in Irak produceert bijna een miljoen vaten per dag, en dat is 40 procent van de dagelijkse Irakese productie.)

Het gaat echter zeker 25 miljard dollar kosten om Vaca Muerta te ontwikkelen. ExxonMobil en Total waren geïnteresseerd in exploitatie, maar die zullen nu een stuk voorzichtiger zijn. 'Op deze manier sluiten ze het land af voor investeerders', zegt Anish Kapadia, analist van de Britse investeringsmaatschappij Tudor Picketing Holt tegen Bloomberg.

Toejuichen
De Argentijnse bevolking lijkt de nationalisatie toe te juichen. Een groeiende economie en subsidies om de energieprijs laag te houden, hebben het energiegebruik de laatste jaren enorm doen stijgen, maar omdat de olieproductie minder is geworden, waren burgers onzeker of hun energie wel betaalbaar zou blijven. Veel Argentijnen hebben de privatisering van staatsbedrijven in de jaren negentig nooit gesteund, en de overname van YPF geeft Kirchner de mogelijkheid om een symbool uit die tijd aan te pakken.

'Dit is Malvinas deel twee', zegt Federico Thomsen, econoom in Buenos Aires, tegen de New York Times - waarmee hij verwijst naar de claim dat de Falklandeilanden (die door de Argentijnen de Malvinas worden genoemd) onderdeel uitmaken van Argentinië.

Naar verwachting wordt wet van Kirchner de komende weken door het Congres gesluisd.

Mensen bij een rij aanplakbiljetten waarop staat: 'Ze zijn van ons. CFK (initialen van de president - red) en YFP. Ze zijn Argentijns'. Beeld ap
Mensen bij een rij aanplakbiljetten waarop staat: 'Ze zijn van ons. CFK (initialen van de president - red) en YFP. Ze zijn Argentijns'.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden