Spanje zet Iberische lynxen uit

Een Iberische lynx. (EPA) Beeld
Een Iberische lynx. (EPA)

Spanje gaat in 2009 een aantal in gevangenschap geboren Iberische lynxen uitzetten. Dat hebben medewerkers van het programma LIFE voor het redden van de Iberische lynx gezegd, aldus de Spaanse krant El País en het persbureau Europa Press dinsdag.

De Iberische lynx is een van de meest bedreigde katachtige diersoorten in de wereld. Van de 1100 dieren die rond 1980 nog in het wild in Spanje leefden, waren in 2000 nog maximaal honderd volwassen dieren over. WWF-Spanje (het Spaanse Wereld Natuur Fonds) schat het aantal volwassen Iberische lynxen in het wild op maximaal 180, waarvan veertig vrouwtjes die nog drachtig kunnen worden.

Internationale wetenschappers zijn deze week bijeen op een conferentie in het Zuid-Spaanse Huelva om te overleggen over de bescherming van de Iberische lynx en andere met uitsterven bedreigde diersoorten. De Iberische lynx leeft in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Donana aan de Atlantische kust.

In de Sierra de Andújar is de situatie van de Iberische lynx in de afgelopen jaren verbeterd, onder meer door het aanpassen van de infrastructuur ten gunste van het roofdier en doordat er meer prooidieren beschikbaar zijn. In de Coto Donana wordt het leefgebied van de Iberische lynx nog altijd ernstig bedreigd. Door de aanleg van wegen is het leefgebied van de dieren versnipperd en lopen ze meer risico's te worden aangereden.

De inspanningen om uitsterving van de Iberische lynx te voorkomen, lopen in Spanje via het programma LIFE. Volgens Miguel Angel Simón, de directeur van het programma, zijn dit jaar in fokcentra en in het wild bijna zestig Iberische lynxen geboren. Simón liet weten dat het de bedoeling is om aan het eind van de zomer van 2009 twee paartjes lynxen uit te zetten. Die krijgen gezelschap van enkele jonge dieren.

Voor het programma LIFE is voor een periode van vijf jaar bijna 26 miljoen euro beschikbaar. De Europese Unie en de Spaanse regering zijn veruit de belangrijkste geldschieters. Ook het Wereld Natuur Fonds is bij het project betrokken. Frans Schepers, hoofd programma beschermde gebieden en bedreigde soorten van het WNF, legt uit dat zijn organisatie onder meer helpt bij een project dat is gericht op het fokken van konijnen in grote omheinde gebieden, zodat die als voedsel voor de lynx kunnen dienen.

De ’rennen’ hebben een natuurlijke begroeiing en holen waar de konijnen zich op een normale manier kunnen bewegen en voortplanten. „De lynxen kunnen in die holen; vossen niet, aldus Schepers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden