Spanje zegeviert pas in slotminuten

Wereldkampioen stoot Kroatië uit toernooi, zonder écht aanvallend spel

NIELS POSTHUMUS | GDANSK

Kroatië 0 spanje 1

Wie denkt dat de kracht van Spanje ligt in het snelle, aanvallende combinatiespel voorin en op het middenveld heeft het mis. Hoe mooi dat er soms ook uit mag zien, tegen Kroatië bleek gisteren in Gdansk opnieuw dat dit speltype niet altijd even effectief is. Wellicht kwam dat ook doordat Spanje niet écht hoefde. Het had aan een gelijkspel genoeg. Maar gokken op 0-0 is natuurlijk wel spelen met vuur. Eén tegendoelpunt en Spanje zou eruit hebben gelegen. Toch leunde Spanje gisteren lang nadrukkelijk op zijn verdediging en sloeg het in de slotminuten alsnog toe via invaller Navas: 1-0.

Spanje kreeg in de eerste drie wedstrijden van dit toernooi slechts één doelpunt tegen. Zo'n verdedigende Spaanse superioriteit is niet nieuw. Dat bewijzen de statistieken. Op het EK 2008 kreeg het team van bondscoach Del Bosque in de poulefase weliswaar nog drie doelpunten tegen, maar in de kwartfinale tot en met de finale niet één. Op het WK 2010 bleek de Spaanse defensie nog meer solide. In dat hele toernooi kreeg Spanje in zeven wedstrijden slechts twee doelpunten tegen.

Het is dus niet vreemd dat Spanje momenteel vooral worstelt met een spitsenprobleem. Ook gisteren. Dat Torres tegen de zwakke Ieren vorige week eindelijk twee goals maakte, verbloemde de moeilijkheden voorin hoogstens. Gisteren scoorde hij opnieuw niet en werd hij na een uur gewisseld. Te vaak lijkt het er bovendien op dat de Spanjaarden pas aan schieten beginnen te denken wanneer zij de penaltystip van de tegenstander al ruimschoots zijn gepasseerd.

De gedachten gingen tijdens de saaie ontmoeting gisteren daarom terug naar het WK in Zuid-Afrika. Toen werd Spanje wereldkampioen door in de knock-outfase vier keer op rij te winnen met een schamele 1-0. Daarbij moet worden aangemerkt dat spits Villa destijds bijna alle doelpunten voor zijn rekening nam. Hij is er dit toernooi door een beenbreuk niet bij. De achilleshiel van Spanje zal in het vervolg van dit EK, als gelijke spelen niet meer voldoende zijn, daarom ongetwijfeld het geringe scoringsvermogen blijken.

Natuurlijk is het magere aantal doelpunten voorin, net als de bijna structurele Spaanse nul achterin, deels te verklaren uit het feit dat tegenstanders zich tegen Spanje zeer verdedigend opstellen en zich compact terugtrekken op eigen helft. Kroatië deed gisteren niet anders. Maar dat neemt niet weg dat de verdedigende kracht van Spanje te vaak is onderschat.

Want knap is het zeker dat zelfs nu aanvoerder Puyol er niet bij is, zijn afwezigheid moeiteloos wordt opgevangen door Ramos centraal naast Pique. De centrumverdedigers van Real Madrid en Barcelona weten zich aan de zijkanten gesteund door kleine, snelle backs. En in de rug is er altijd Casillas, de beste keeper ter wereld, die gisteren met name na een uur spelen fantastisch redde. Tel daarbij op het verdedigende blok op het middenveld van Xabi Alonso en Busquets en de balans bij Spanje achterin is compleet: techniek, fysiek, inzicht en ervaring. Geen land dit EK heeft zo'n laatste linie.

Vanuit die zekerheid is het normaal gesproken lekker aanvallen. Maar juist dat deed Spanje gisteren nauwelijks, tot diep in de tweede helft. Hautain tikte het de bal in de eerste helft eindeloos en inspiratieloos rond. Uiteraard gaf Spanje toen het wel enigszins aan aanvallen begon te denken achterin opeens ook af en toe wat ruimte weg, waarmee de wedstrijd de laatste tien minuten alsnog ontbrandde. Ook al omdat Kroatië wel moest komen. Spanje hield zich echter staande, en de Kroaten vlogen uit het toernooi. Want ook gisteravond was voor Spanje dus toch weer één enkel doelpunt genoeg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden