Spanje wil zijn grootste schrijver het graf geven dat hij verdient

Experts zoeken met radar naar botten van Miguel 'Don Quichot' de Cervantes in Madrileens klooster

Shakespeare ligt in een Engelse sprookjeskerk, de beenderen van Goethe in een Germaanse graftombe en Molière heeft een ereplekje op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Een beetje cultuurland begraaft zijn grootste schrijvers met eeuwige roem. In Spanje kunnen ze het dan ook niet hebben dat het lichaam van hún schrijver des vaderlands, Miguel 'Don Quichot' de Cervantes al eeuwen zoek is. Met hypermoderne radarapparatuur moet zijn skelet 400 jaar later alsnog worden gevonden.

Sinds gisteren speurt een forensisch team het terrein af van een Madrileens klooster, waar Cervantes volgens de overlevering na zijn dood in 1616 begraven is. Het klooster werd door de eeuwen heen verbouwd waardoor niemand weet waar de schrijver precies ligt. Met grondradarapparatuur moet deze plek nu worden vastgesteld.

Historicus Fernando Prado, die de zoektocht initieerde, is er van overtuigd dat de schrijver gevonden zal worden: "De geschiedenis leert ons dat de kerk nooit botten weg doet. Wel worden ze verplaatst, naar kelders bijvoorbeeld. Zijn resten moeten hier ergens te vinden zijn."

Dankzij 'Don Quichot' wordt Cervantes gezien als de vader van de moderne roman. Het werk geldt als een van de meest gelezen, geprezen en vertaalde boeken ter wereld. Het vertelt het verhaal van een edelman die zijn verstand verloren is.

Miguel de Cervantes Saavedra zag in 1547 het levenslicht in een dorpje vlakbij Madrid. De kapperszoon volgde een literaire opleiding aan de humanistische academie in Madrid. Een lange schrijverscarrière was hem echter niet gegund. Jarenlang vocht hij met de Spaanse Armada tegen Ottomanen en piraten op zee. Het liep mis toen hij door Algerijnen werd opgepakt. Vijf jaar zat hij vast in Algiers. Vrijkopen leverde hem een grote schuld op, waardoor hij in Sevilla in de gevangenis belandde. Daar schreef hij in 1597 zijn meesterwerk. Het boek kwam in 1606 uit en werd een succes omdat het als eerste de spot dreef met de ridderroman.

De twee gedenkplaten voor Cervantes die aan de muur prijken van het klooster doen volgens de Spanjaarden geen recht aan zijn wereldfaam. Als de botten gevonden zijn, moet er een waardig graf komen. De kosten van het forensisch onderzoek zijn zo'n 100.000 euro. Een geldverslindend project in tijden van crisis? Historicus Prado ziet het als een investering. Het graf kan net als dat van Shakespeare en Goethe een toeristische trekpleister worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden