Spanje wil immigratie vanuit Mauretanië stoppen

De Canarische eilanden kunnen de stroom immigranten uit Afrika niet meer verwerken.

Van onze redactie buitenland

Spanje probeert het probleem nu op te lossen in Mauretanië, waar de levensgevaarlijke reis, vaak in wrakke bootjes, begint.

Een Spaans hospitaalschip dat normaal hulp verleent aan vissers, vond woensdag 45 lijken ten zuiden van de Canarische eilanden. De slachtoffers waren niet helemaal onvoorbereid: hun lichamen waren gehuld in zwemvesten, één persoon was in het bezit van een GPS-ontvanger om het reisdoel te bepalen.

Volgens het islamitische Rode Kruis, de Halve Maan, kwamen dit jaar al 1200 Afrikanen om tijdens de gevaarlijke oversteek die drie dagen en nachten kan duren. Sinds zaterdag slaagden 900 immigranten hun doel te bereiken, maar de reguliere opvangcentra zijn vol.

Twee leden van de Spaanse regering waren gisteren in de Mauretanische hoofdstad Nouakchott voor een spoedoverleg. Spanje stelt patrouilleboten beschikbaar en heeft hulp aangeboden voor het opzetten van opvangcentra. De Mauretanische regering zegt weinig te kunnen doen tegen de komst van duizenden Afrikanen van beneden de Sahara. Zij verblijven vooral in de noordelijke stad Nouadhibou.

De tot voor kort veel gebruikte opblaasmotorboten van het type Zodiac hebben plaatsgemaakt voor een groter type, de cayuco. Deze zijn gemaakt van hout en een robuust soort glasfiber. Ze hebben twee motoren en bieden soms plaats aan vijftig personen of meer. Volgens het persbureau AFP kopen groepen immigranten samen voor zo'n 300 euro per persoon een cayuco die het op moet nemen tegen metershoge golven en vaak zeer harde wind.

Nouadhibou is in opkomst als springplank naar de Europese Unie sinds de crisis in de herfst van 2005 rond de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. De controle in het noorden van Marokko en in de straat van Gibraltar is verscherpt, waardoor deze route nagenoeg is afgesneden.

Het aantal onderschepte illegalen verdriedubbelde tijdens de eerste drie maanden van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. De teller staat nu op ruim 3100 personen.

De massale komst per boot van soms meer dan tweehonderd illegale immigranten op één dag was op de Canarische eilanden tot 2002 een onbekend fenomeen. Aanvankelijk arriveerden kwamen zij vooral op Fuerteventura, dit jaar ook op Gran Canaria.

De EU praat in juli met Afrikaanse landen in Marokko over de immigratie. Veel Afrikaanse landen weigeren nu illegalen te repatriëren die niet uit hun eigen land komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden