Spanje wacht vroege verkiezingen

MADRID (Reuter, AP, AFP) - De door schandalen geteisterde Spaanse premier Felipe González heeft gisteren de deur opengezet voor vervroegde verkiezingen in de loop van volgend jaar. Na afloop van een bijeenkomst van de leiding van zijn socialistische partij, Psoe, speculeerde González over de mogelijkheid van vervroegde algemene verkiezingen “in de vroege lente van 1996 of in de herfst”. De verkiezingen staan officieel pas voor midden 1997 op het programma.

Volgens de premier hangt het tijdstip van de stembusgang af van de gesprekken die hierover moeten worden gevoerd met andere partijen in het parlement. Tot nu toe heeft González steeds alle verzoeken om vervroegde verkiezingen verworpen, waarbij hij volhield dat de regering haar termijn tot medio 1997 zou uitzitten. De 53-jarige premier zei dat zijn partij zal oordelen over een eventuele hernieuwde kandidaatstelling van hemzelf.

De vervroegde verkiezingen zullen in geen geval dit najaar al plaats hebben, iets waarop de oppositie, de rechtse Partido Popular en de linkse Izquierda Unida, met zekere regelmaat heeft aangedrongen. De laatste helft van dit jaar bekleedt Spanje immers het voorzitterschap van de Europese Unie en er is González alles aan gelegen dit EU-voorzitterschap tot een succes te maken, niet in het minst vanwegde de 'positieve uitstraling' in eigen land.

De socialistische PSOE vormt in Spanje een minderheidsregering die steunt op de Catalaanse nationalistische partij Convergencia i Unio. CiU heeft gezegd op 17 juli te zullen beslissen of ze de parlementaire gedoogsteun aan González zalvoortzetten. De partij heeft echter al herhaaldelijk verzekerd de informele coalitie met de Psoe te zullen handhaven gedurende het Europees voorzitterschap.

De druk op González om vervroegde verkiezingen uit te schrijven is de laatste maanden toegenomen na een vloed van schandalen die - zonder de premier overigens zelf te treffen - de geloofwaardigheid en de populariteit van de regerende Spaanse socialisten heeft doen kelderen naar een dieptepunt sinds ze aan de macht kwamen in oktober '82. De meest recente controverse, waarin bleek dat de inlichtingendienst Cesid publieke personages afluisterde, onder wie koning Juan Carlos zelf, leidde vorige week tot het aftreden van González' vice-premier Narcis Serra en minister van defensie Julian Garcia Vergas.

Volgens opiniepeilingen staan de socialisten zwaar op verlies, ten faveure van de Partido Popular van opoositieleider José Maria Aznar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden