Spanje versnelt hervorming noodlijdende spaarbanken

amsterdam – - Van onze redactie economie

De Spaanse regering werkt aan plannen om de positie van de noodlijdende spaarbanken in het land te verbeteren. Dat zei de Spaanse vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba gisteren na kabinetsberaad.

„We versnellen de hervorming van de spaarbanken om hun solvabiliteit en geloofwaardigheid te vergroten”, aldus Pérez Rubalcaba. De plannen worden gesmeed in samenwerking met de centrale bank. De minister wilde niet zeggen wanneer er meer duidelijkheid is over de toekomst van de zogeheten cajas.

Persbureau Reuters meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat de regering voornemens is de cajas te verplichten zich aan de beurs te laten noteren. De publicatieplicht voor beursgenoteerde bedrijven zorgt voor duidelijkheid over het totaal aan verliezen bij de banken. Zo kunnen zij bepalen hoeveel nieuw bufferkapitaal zij nodig hebben om die te dragen. Mocht het niet lukken dat geld zelfstandig op de markt aan te trekken, dan schiet de Spaanse overheid te hulp met gedeeltelijke nationalisatie, aldus Reuters.

De Spaanse spaarbanken staan, als gevolg van de ingestorte huizenmarkt, zwaar onder druk. Veel van de hypotheken die voor de crisis zijn uitgezet kunnen niet worden afgelost, waardoor de banken met grote verliezen kampen. Omdat de spaarbanken veelal regionale en politiek geleide instellingen zijn, blijven veel van hun verliezen verborgen. De schattingen voor de kosten van het gezondmaken van de bankensector lopen uiteen van 17 tot 120 miljard euro. Die onduidelijkheid voedt speculaties over de draagkracht van de Spaanse overheid, die kampt met grote tekorten op de begroting.

Economen verwachten dat Spanje die kosten kan dragen, zonder steun van de EU en het IMF. De staatsschuld zou wel oplopen, maar niet zo hoog als in Griekenland en Ierland. Een oplossing voor de cajas verlaagt de druk op Europese politici om het noodfonds voor eurolanden uit te breiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden