Spanje verheugt zich enorm op huwelijk Infanta

Voor de Spanjaarden wordt het de trouwerij van het jaar. Aanstaande zaterdag trouwt hun prinses Elena, oudste dochter van koning Juan Carlos en koningin Sofia. De Infanta trouwt met een bankbediende, zoals wel geringschattend wordt gezegd, al is hij een jongen van keurige komaf. Zijn naam is Jaime de Marichalar Saenz de Tejada. Ze trouwen in de katedraal van Sevilla.

BIJDRAGE: HANS SCHMIT

Het is pas het tweede koninklijke huwelijk deze eeuw. In 1906 trouwde Alfons de dertiende met de Engelse prinses Victoria Eugenia de Battemberg. Er werden zes kinderen geboren. Een daarvan was de vader van de huidige Spaanse koning, Juan de Boubon. In 1931 werd de Republiek uitgeroepen en de koninlijke familie ging in ballingschap. De troonpretendent trouwde in 1935, in Rome en de huidige koning Juan Carlos trouwde in 1962 met de Griekse prinses Sofia in Athene. In 1969 werd Juan Carlos tot koning gekroond, met instemming van generaal Franco, de toenmalige dictator, en keerde de familie terug in Spanje.

Het huwelijk tussen de dertigjarige Elena en de bankbediende werd aangekondigd op 23 november 1994. Precies zoals het hoort: hij vroeg haar ouders om haar hand. Die straalden en zeiden ja. Daarna trad het verloofde paar de inmiddels verzamelde fotografen tegemoet. Hij sloeg een arm om haar schouders, zij toonde glinmlachend haar ring, hij toonde het cadeau dat hij van haar had gekregen: een horloge.

Verloofde Jaime is 31 en hij is het vierde kind van legerofficier Amalio de Marichalar y Bruguerra, graaf de Ripalda, en in 1979 overleden. Zijn moeder heet Conception Saenz de Tejada y Fernandez de Bobadilla, inderdaad zoals haar name doen vermoeden afkomstig uit de wijnstreek Rioja. Zij is van verarmde adel. Een neef van haar heeft zelfs bitterd verklaard : “wij moesten werken voor ons geld”.

Hij is teder en vasthoudend, zegt Eelena, “hij heeft er veel moeite voor moeten doen me te veroveren”. Ze kennen elkaar al een tijdje. Jaime werkt voor Crédit Suisse, in Parijs, waar ze elkaar in 1987 hebben ontmoet, bij een cursus Franse literatuur. In 1989 maakten ze samen een lange reis naar Nepal en India, met een groep vrienden.

Alles leek in kannen en kruiken, maar helaas, het oude gebruik verplicht de prinses te wachten tot haar broer en troonopvolger, Félipe, zijn ware heeft gevonden. Maar de familieregels zijn voor deze ene keer gewijzigd en geven Elena alsnog voorrang.

Ze houden allebei van paardrijden. Hij is dol op skieën, zij op zeilen. Hij heeft een economische opleiding, wordt door zijn learen omschreven als 'een discrete jongen en een beetje een kletskous'. Zij is opgeleid als lerares, en werkt met kinderen met leerproblemen. Uiteraard zegt ze, dat kinderen voor haar erg belangrijk zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden