Spanje valt over 'drank en vrouwen'-uitspraak Dijsselbloem

De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos in gesprek met Jeroen Dijsselbloem. Beeld reuters
De Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos in gesprek met Jeroen Dijsselbloem.Beeld reuters

Doet hij het nou weer? Breekt een schalkse opmerking over andermans drankgebruik Jeroen Dijsselbloem op? Zijn positie als voorzitter van de eurogroep wás al ter discussie komen te staan na de verpletterende verkiezingsnederlaag van zijn PvdA. Nu grijpt Spanje, land van Dijsselbloems eeuwige concurrent Luis de Guindos, een verse uitspraak aan om hem in diskrediet te brengen.

Christoph Schmidt

In een vraaggesprek dat vandaag verscheen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Dijsselbloem, toen het over de solidariteit van Noord-Europese met Zuid-Europese (schulden)landen ging: "Als sociaal-democraat vind ik die solidariteit uiterst belangrijk. Maar wie daar aanspraak op maakt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen."

Een losse opmerking in een groot interview over grote thema's, maar het Spaanse ministerie van economische zaken sloeg er duidelijk op aan. Suggereert Dijsselbloem hier dat Zuid-Europeanen dronkelappen en rokkenjagers zijn, en vervolgens hun hand ophouden in het noorden om die flamboyante levensstijl te betalen?

Formeel heeft Madrid niet gereageerd, net zo min als andere Zuid-Europese landen. Maar het hoofd communicatie van De Guindos verstuurde vandaag een e-mail - gezien door Trouw - aan de belangrijkste Spaanse media, waarin zij de aandacht vestigt op die ene uitspraak over drank en vrouwen, zonder begeleidend commentaar. Alsof ze een stuk rauw vlees in de leeuwenkooi gooit, met de onderliggende boodschap: we zouden het helemaal niet erg vinden als jullie hier iets mee doen.

Opmerking over Juncker

Dijsselbloems uitspraak doet in de verte denken aan de minstens zo losse opmerking die de PvdA-minister van financiën in januari 2014 maakte over de toen net afgetreden premier van Luxemburg, een zekere Jean-Claude Juncker, Dijsselbloems voorganger als eurogroepvoorzitter. 'Een verstokt roker, en drinker bovendien'.

Voor het oog van de camera zijn de twee inmiddels weer dikke vrienden, maar het is een publiek geheim dat Juncker bij de samenstelling van zijn Europese Commissie een veto heeft uitgesproken tegen Dijsselbloem, waarna Nederland Frans Timmermans stuurde.

Of deze nieuwe uitspraak Dijsselbloem ook zo blijft aankleven, hangt af van de Spaanse krantenkoppen morgen, en de eventuele verbijsterde reacties van politici. Minister De Guindos bijvoorbeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden