Rondje Europa

Spanje pikt geen cultuurkritiek, zeker niet van de Britten

Niets op de grond. Beeld Wikipedia

Niet dat de Spanjaarden nu voor het eerst geconfronteerd werden met het stereotype beeld dat ze een tikkeltje lomp en luidruchtig zijn en steevast te laat komen. Toch ontketende een lollig bedoeld stuk in The Sunday Times - 'Hoe ben je een Spanjaard?' met daarbij de beeltenis van een kruising tussen een hipster en een sullige stierenvechter - een fikse rel.

In het gewraakte artikel werd ook opgemerkt dat Spanjaarden in bars van alles op de grond gooien en te pas en te onpas onbekenden om de hals vliegen en zoenen. De Angelsaksische beleefdheid, discretie en het gevoel voor decorum kon men als bezoeker aan Spanje maar beter thuislaten, werd daar fijntjes aan toegevoegd.

Op Twitter werd de schrijver van het stuk overspoeld met woedende berichtjes. Spanjaarden maakten hem uit voor racist en vrijwel geen Spaanse nieuwsshow ging de afgelopen week voorbij zonder dat er een diepe zucht werd geslaakt over het artikel. De patriottische krant ABC begon zelfs een tegenoffensief door een vergelijkbaar vilein stuk over de Britten op te tikken.

Top van de beschaving

Gedwongen tot een introspectie door de crisis in Catalonië, liggen de eigen cultuur en mores in Spanje erg gevoelig op dit moment, zo lijkt het. Dat het uitgerekend de Britten zijn die Spanje de maat nemen helpt ook niet, want de boosheid om het verlies van Gibraltar aan het Verenigd Koninkrijk eeuwen geleden sluimert ook nog wel ergens.

Nadat de eerste woede bekoeld was sloegen de Spanjaarden terug: klopte het zelfbeeld van die Britse eilanders wel dat zij zo ongeveer aan de top van de beschaving staan?, vroeg menig verongelijkte twitteraar zich af. En zijn het niet de Spanjaarden zelf die elke zomer zuchten onder hordes Britten die Spaanse badplaatsen omtoveren tot hedonistische enclaves waar men de befaamde Britse etiquette thuis lijkt laten?

Honende tweets - 'Ziehier een Britse gentleman met een kopje thee' - toonden zuipende en hossende Britse vakantiegangers met de vraag welk recht van spreken zij eigenlijk hadden. Om de replieklawine te stoppen, zat er voor de schrijver van het artikel niet veel anders op dan excuses te maken en zijn account af te schermen.

Toch gaf krant El País toe dat niet alle observaties van de Brit over de Spanjaarden leugens zijn. Het duurde maar liefst tien dagen na publicatie van het stuk tot de rel in Spanje echt op stoom kwam. Over te laat komen gesproken.

Lees ook:
Vakantie en andere culturen, dat gaat vaker fout. Zo trekken westerse backpackers zich in Azië geen hol aan van de waarden die daar gelden, zegt Jurriaan van Eerten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden